09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Със спектакъл на Николай Урумов и Асен Блатечки стартира започна фестивалът “Виа Понтика“

Петнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ ще бъде официално открито днес в Белия град.
Началото ще бъде дадено със спектакъла на театрална къща „Вива Арте“ „Хайде да убием Матилда“. В 18.00 часа на сцената на читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик ще излязат Асен Блатечки и Николай Урумов, които от години си партнират на сцената, а приятелството им е гарант за успеха на съвместните им проекти. Автор и режисьор на лиричната комедия е Орлин Дяков, а музикалната картина е дело на композитора Пламен Мирчев – Мирона.
Театралното представление в първата фестивална вечер ще бъде предшествано от откриването на изложба в Художествената галерия в 17.00 ч., в която се представят студенти от Националната художествена академия в София, Катедра „Индустриален дизайн“. След десетгодишна пауза, в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството отново ще бъде представен своеобразен актуален подбор на творческите търсения на младите индустриални дизайнери от България.
По време на фестивала в периода 2011-2013 г. бяха проведени три творчески ателиета по индустриален дизайн, с които се целеше подобряване на естетиката на градската среда в Балчик с идейни предложения на младите таланти. С времето, много от тези проекти, макар и адаптирани, се осъществиха от Общината. Те ще продължават да се реализират и в бъдеще, с идеята да се облагороди визуалната среда, визуалната комуникация, функционалността на пространствата в Балчик и достъпността за хората в неравностойно положение.
Изложбата „Индустриален дизайн“ с куратор гл.ас.д-р Рангел Чипев включва творчески проекти на студентите Кристин Фотева, Мария Енчева, Доротея Челниева, Бонка Русева, Наталия Мелинте, Джай Уейди, София Николаева, Нели Романова, Емилия Господинова, Роси Стамболийска, Мария Златева, Николета Лашева, Лора Иванова, Александър Георгиев, Тайлан Келеш, Би Ручей. Посетителите могат да ги разгледат в залите на Художествената галерия до 17 септември.
И тази година международният форум, който се организира от Сдружение „Виа Понтика – 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, ще даде възможност на живеещите и гостите в Белия град да се докоснат до творческите проекти на художници, музиканти, театрали, дизайнери и кинотворци.
С особен интерес се очаква концертът на петима талантливи изпълнители от Китай на 16 септември в ТКИЦ “Мелницата“. Чен Чуаниуе (сопран), Тиен Шинюе (сопран), Хъ Цинфанг (тенор), Ли Якаи (баритон) и Тун Ицан – пиано, ще се включат в музикалното ателие за млади певци и пианисти, което ще бъде водено от менторите Нона Кръстникова и Мария Русева – Дуо „Колаж“. Ателието ще се проведе в ТКИЦ „Мелницата“ в дните от 13 до 15 септември и ще бъде отворено за слушатели.
Международното присъствие в петнадесетото издание на „Виа Понтика“ включва и представители на румънски студенти от Университета по изкуствата в Букурещ, които ще участват в творческия пленер в Двореца. Творбите на младите живописци ще бъдат представени в Художествената галерия в съвместна изложба със студентите от Националната художествена академия в София. Куратор на изложбата и ръководител на пленера ще бъде проф. д-р Здравка Василева.
Във фестивалния афиш са включени и заглавията на две театрални постановки – “Господа, другари, пичове и дами!“ и „Джак и бобеното стебло“.
За поредна година в рамките на младежкия форум ще бъдат прожектирани и филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино Cilect Prize 2022. Прожекциите в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ са предвидени за вечерните часове на 13, 14 и 15 септември.
Фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика“ ще бъде закрит на 17 септември с музикално събитие – една уникална колаборация между диджея Bosskar Wild и Rich Kid – изпълнител на саксофон на живо.

Print Friendly, PDF & Email