04.10.2023

Сърбия обяви тридневен траур заради жестокото масово убийство в Белград

Момчето-убиец само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да бъде успокоен“
“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи” (в. „Данас“), „Детето убиец планирало и да избегне затвора“(в. „Блиц“), „Покосена младост в час по история“ (в. „Вечерне новости“), „Тринадесетгодишен извърши масово убийство“ (в. „Политика“), „Най-черният ден в Сърбия“ (в. „Курир“), „Сърбия в сълзи“ (в. „Ало“). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласник застреля в училище в центъра на Белград осем ученика и охранител. Ранени са шест деца и учителка.
Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.
Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата, които иска да убие.
“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.
В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да бъде успокоен“. Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ. Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.
Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.
Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. „Данас“, случилото се е симптом на агресията в обществото.
Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.
Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“, че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище – особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.
„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.
Вчера стана ясно, че състоянието на двама ученици и учителката, ранени във в стрелба в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград, е много по-добро, те са стабилни и будни, а третият ученик, приет в Клиничния център, също е буден, но остава в критично състояние, съобщи директорът на Клиничния център на Сърбия Милика Ашанин за Танюг, цитиран от БТА.
В другата болница на улица Тиршова е прието момиче в критично състояние, ранено в главата и с тежки наранявания на мозъка. Операцията, която й е била направена, е била много тежка. Тя е с опасност за живота и лекарите правят всичко възможно, за да я спасят, но общото й състояние е много тежко, съобщи изпълняващият длъжността директор на Детската критика в болницата Синиша Дучич.
В здравното заведение са приети още две момчета, простреляни в краката, чието състояние е стабилно и се очаква до няколко дни да бъдат освободени за домашно лечение.
Сред жертвите е и една ученичка от френска националност, предаде Танюг, като се позова на съобщение на френското външно министерство, в което се изразяват дълбоки съболезнования на семействата на загиналите деца и се пожелава бързо оздравяване на ранените.
Тринайсетгодишният Коста К. откри стрелба вчера в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград срещу ученици и персонал, като уби девет души и рани седем. Той бе задържан, а мотивът за престъплението остава неизвестен.
„Това е невероятна трагедия за Белград. От днес е обявен тридневен траур. Медиите коментират – това е най-тъжният ден в историята на Сърбия. Няма информация за нови жертви, които се намират в болници. Няколко са ранените, в много тежко състояние.“
Това каза пред БНР кореспондентът на БГНЕС в Сърбия Ели Юрукова. По думите ѝ хората продължават да идват пред входа на училището, да палят свещи и да оставят цветя.

Print Friendly, PDF & Email