08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Съжителство под наем в села и малки градчета

Дистанцията се превърна в стандарт при пазара на имоти

Животът ни се промени. Изведнъж станаха актуални думите дистанция, маска, локдаун… Но върху пазара на имоти най-съществено се отрази дистанцията.
Презентирането на имоти започна да се случва предимно от дистанция – онлайн в сайтове, платформи, социални мрежи, чрез виртуални и видео турове; подписването на договори се улесни от електронния подпис; дори банките извършват вече голяма част от подготовката за кредитиране онлайн.

Покупко-продажба на имоти

Част от продавачите на имоти, които не са притиснати от нуждата от свежи пари, предпочитат да запазят дистанция и да не предлагат имотите си за продажба заради неясното икономическо бъдеще. Те подготвят имотите си за отдаване под наем или изчакват нормализиране на ситуацията, за да вземат решение.
Друга част от продавачите се възползват от нарастналото търсене на имоти, за да предложат на пазара имоти, които сега могат да реализират на по-висока цена.
Има и собственици, които поради смяна на месторабота, местоживеене, увеличаване на семейството или желание да разширят дома си, продават, за да купят по-голямо жилище или имот с друга локация.
Купувачите на имоти ограничават физическите огледи в търсене на подходящия имот, за да се съсредоточат върху детайлното запознаване с предлаганите имоти чрез Google maps и виртуалните турове в онлайн платформите за обяви.
В средно-високия и високия сегмент жилища търсенето е основно с цел собствени нужди – над 60%. Най-предпочитаните имоти са тези с две или три спални, както и самостоятелни къщи.

Изисквания на клиентите

Към основните изисквания на купувачите за имидж на района, близост до зелени площи, все по-голямо внимание се отделя и на заобикалящата социална инфраструктура – възможност за спорт и почивка, близост до предлагани услуги – медицински и битови.
Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение на имота – да има обособено място за работа и голяма тераса.
Търсенията на купувачите на жилищни имоти изваждат на пазара пренебрегваните дълго време оферти за партерни апартаменти или на по-високи етажи, имоти с много големи тераси, жилища с повече стаи, крайградски къщи или селски имоти на разстояние до 100 км. Предпочитани са нови или запазени къщи, които не се нуждаят от ремонт. А интересът към четиристайните апартаменти се е увеличил два пъти. Те насочват интересите си и към затворените комплекси, в които има обособени алеи и зелени площи за разходка. Водещ става критерият за възможност да се живее повече навън, когато времето го позволява.
Поколението на Милениалите – родените в периода 1981-1996 г., които успешно се реализират в IT сектора, търсят по-просторно и по-луксозно жилище, но в по-малки, по-евтини и близки до природата градове.
Набира популярност и съвместното съжителство под наем в села и малки градчета – в отделни стаи, но в общи апартаменти или къщи с идеята изолацията да не е пълна и да се съхрани социалния живот с връстници, които имат сходни интереси.

Наемите

Наемателите увеличават дистанцията, когато могат да учат или работят от родните си места. Това налага много наемодатели да преразгледат условията на отдаване под наем и да понижат цените, за да задържат наемателите си. Но при някои наематели това не се оказа достатъчно и се освободиха повече от 20% от отдаваните под наем жилища.
Дългосрочното наемане за няколко месеца се настани в освободените от Airbnb жилища. Подобно няколкомесечно наемане се наблюдава и при ваканционните имоти. В основата на тези тенденции стоят заетите в IT сектора, защото те могат да работят отвсякъде и те се оказват най-подготвени за работата от дистанция.

Офис помещения и търговски площи

Работата от разстояние освободи част от офис помещенията. При новите офис площи незаетите остават в границите 2-3%. Появява се въпросът – могат ли свободните офис сгради да станат ненужни и в състояние ли са да се превърнат в жилищни? Отговорът все още изглежда неясен и далечен, но е факт, че за първи път се повдига у нас.
Лидерите в търсенията на офис площи остават IT аутсорсинг секторът, комуналните и професионалните услуги.
Изглежда твърде възможно да се премине на хибриден модел на работа – офис, дом, споделени пространства. В контекста на забавянето на динамиката при наемане на офис площи, наемодателите ще продължат да предлагат повече стимули и отстъпки като гратисни периоди, стъпаловиден наем, намаляване на срочността на договорите и др.
Освободените търговски площи от малки и местни търговци се окрупняват и заемат от търговци, опериращи в по-големи търговски формати. Електронната търговия бързо и в голяма степен ще продължи да компенсира загубите от затворените физически магазини.
Все повече онлайн и физическо пазаруване започват да се възприемат като едно „преживяване“ на клиента, а не като две отделни действия.
Изграждането на търговски паркове при входовете на градове в близост до автомагистрали продължава с ускорен темп, тъй като предлагат на едно място денонощни магазини, заведения, паркинг, автомивка, места за отдих, пазаруване и други удобства.

Новото строителство

Някои инвеститори в ново строителство на жилищни сгради започнаха да проектират малки дворове в местата, отредени за гараж или паркоместа. В новопостроените сгради най-висок е броят на апартаменти с две спални. Увеличава се и размерът на полезната площ в новите жилища. Расте и относителният дял на новопостроени къщи. При издаването на разрешителни за нови строежи акцентът в много голяма степен е за жилищни сгради.
Продажбата на имоти „на зелено“ продължава, но с по-бавно темпо, тъй като купувачите стават все по-предпазливи към предлаганите схеми на плащане. Свободните, непродадени жилищни площи може да бъдат обзаведени и подготвени за отдаване под наем, което може да доведе до по-голямо предлагане на имоти под наем в сгради ново строителство.
Имотите, при които няма промени нито в цените, нито в сделките, нито в доходността са индустриалните имоти – логистични центрове и производствени площи. Възвращаемостта на инвестицията в индустриални площи е 9,5%, което е с 1% повече отколкото при офис площите и почти с 2% повече отколкото инвестицията в търговски площи.
Новите стандарти при пазара на жилищни имоти за закупуване на по-големи жилища, крайградски и селски къщи, преместването в по-малки населени места, инвестирането на свободните финансови ресурси в имоти ново строителство и др. не позволиха цените на имотите да тръгнат надолу, а сделките да намалеят каквито бяха очакванията при цикличност на развитие. Пазарът на имоти запази своето темпо и почти остана незасегнат от коронакризата. Тенденцията от плавен ръст в цените бележи периода на дистанция и вероятно така ще бъде още година, защото за българина най-достъпната и сигурна инвестиция е тази в имот.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email