18.07.2024

Съдът заличи Корнелия Нинова като председател на БСП

Със свое решение Софийският градски съд вписва в регистъра на политическите партии промени в БСП, съобщават от съда. С промените се заличава Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията. БСП вече се представлява от зам.-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров.

С решението си съдът отхвърля искането да впише за нов председател Атанас Зафиров, докато конгресът на партията не проведе избор. Решението може да се обжалва и протестира пред върховния съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните. 

На 11 юни тази година председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка от лидерския пост във формацията. Причината беше „катастрофалният резултат“ на социалистите на изборите.

Това беше третият път, в който Нинова подава оставка. Първият път я оттегли, вторият път не се стигна изобщо до гласуването ѝ.

На парламентарния вот партията спечели едва 7,06%, или 151 557 гласа при ниската избирателна активност. На предсрочните избори преди малко повече от година партията имаше 8,93%, или 225 914 гласа, което се определяше като лекторално дъно дори в сравнение с резултатите на социалистите от 2021 г., които исторически бяха най-слабите за партията – 480 124 гласа. 

Print Friendly, PDF & Email