15.07.2024

Съдът в Добрич преброи повторно бюлетините в 5 секции по жалба за избора на кмет, предстои да излезе с решение

Бюлетините от 5 избирателни секции в Добрич бяха преброени повторно в съдебно заседание в Административния съд, след като съдия Нели Каменска даде ход на делото по жалба на Красимир Николов, кандидат за кмет на ГЕРБ, срещу решение на Общинската избирателна комисия, с което е обявен за избран за кмет след батожата на 5 ноември Йордан Йорданов /Местна коалиция/. Разликата между двамата кандидати беше малко над 1000 гласа в полза на Йорданов и на първия, и на втория тур на изборите.
В жалбата на Красимир Николов са посочени за повторно преброяване 19 секции за допуснати грешки, поправки, констатации на основа на видеонаблюдението. В хода на излагане на мотивите в жалбата си Красимир Николов поиска и преброяване на бюлетините във всички 129 секции, което съдията отхвърли. Беше поискано от съда по повод сигнали за купен и корпоративен вот да се изискат всички подадени сигнали до МВР, ДАНС, Прокуратурата.
Представителите на Общинската избирателна комисия /ОИК/ оспориха жалбата като неоснователна „Не би следвало чувалите да бъдат отваряни, тъй като визираните в жалбата нарушения – зачерквания, не са на сраници, които се отнасят до вота на избирателите. Освен това, във визираните секции ГЕРБ имаха председатели и секретари. По повод множеството зачерквания в протокола в секция 82 с нарочно решение на ОИК свикахме отново цялата секционна избирателна комисия и извършихме повторно преброяване на бюлетините”, заяви Калина Даскалова, зам.-председател на ОИК. Милен Янков, адвокат, представляващ избрания кмет Йордан Йорданов, посочи, че поправките в протоколите се отнасят до данни, които не са свързани с изборните резултати. „В протоколите на 13 секции няма никакви задрасквания. Не виждам основание да се назначава експертиза.”. Янков допусна по решение на съда да се броят бюлетините в посочените за най-„грешни” 5 секции. Адвокат Михаел Игнатов, представител на Местната коалиция, определи жалбата като неоснователна. „Във въпросните 5 секции ГЕРБ имат секретар, който е попълвал протокола, при нарушения би трябвало да реагира на място”, добави той.
Съдия Каменска обяви, че ще се извърши повторно преброяване в съдебната зала на бюлетините от пет секции – 81,83, 116,117,124. В 81 секция съдът прие за действителни за Красимир Николов 4 от недействителните бюлетини. При броенето на бюлетините от други секции излиза действителни бюлетини от обявените за недействителни – по няколко, и за Николов, и за Йорданов.
„До 21 ноември ще бъде готов протоколът от заседанието, след което страните ще 7-дневен срок да дадат своите бележки”, каза съдия Каменска. След това тя ще се произнесе с решение.

Print Friendly, PDF & Email