07.12.2023

Съвместна изложба „Графика и фотография” подреди Художествената галерия

В Художествена галерия в Добрич ще бъде открита съвместната изложба на Моника Роменска – графика, и Соня Станкова – фотография, на 2 ноември от 17:30 ч..
Моника Роменска представя свои творби от две последователни изложби – „Далечно плаване“ и “Caetera Desunt” („Останалото липсва“), създадени с известна дистанция на времето, но свързани помежду си, като втората е логично емоционално продължение на първата. Соня Станкова участва в съвместния проект с художествена фотография. С помощта на различни техники тя представя света, трансформиран през обектива, като създава абстрактна среда с двуизмерност на образа, която, превърната във фотография, става реална. „Защото само реален образ може да бъде заснет.“ (С. Станкова)
Моника Роменска е родена на 5 декември 1958 г. в Пловдив. През 1983 г. завършва НХА – София, специалност „Графика“ при проф. д-р Евтим Томов, през 1990 г. става член-основател на Дружество на пловдивските художници,.а през 1989 г. – член-основател на група „Ръб“ и „Жените на ръб-а“, с които участва в съвместни изложби и акции.Реализирала е 31 самостоятелни изложби. Участник в 36 кураторски проекта и над 25 престижни международни изложби и форуми. Работи в областта на изящната графика, хартията, обекта и инсталацията.Член е на СБХ. Уредник е на постоянна експозиция „Мексиканска графика“ към ГХГ – Пловдив.
Соня Станкова завършва Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, „Педагогика на изобразителните изкуства“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив, Магистър фотограф от АМТИИ – Пловдив. От 1982 г. работи като студиен фотограф и фоторепортер. От 1990 г. е художник на свободна практика, работи за различни периодични издания и рекламни кампании, нейни фотографии са публикувани в специализирани фотографски списания. Участва в национални и международни изложби, кураторски проекти, събития и инициативи. Носител на престижни национални награди за фотография.Член е на СБХ от 2016 г. Преподавател е по фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email