06.12.2023

Съветът за сигурност на ООН прие резолюцияс искане за „спешни хуманитарни паузи“ в Газа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за „спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа“, след четири неуспешни опита за единна реакция на войната между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“.

Резолюцията за Газа беше приета с 12 гласа, като Съединените щати, Великобритания и Русия се въздържаха. В окончателната версия на проекторезолюцията формулировката „настоява“ беше заменена с „призовава“. В документа не се споменава „прекратяване на огъня“, както и изненадващото нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души и 240 бяха взети за заложници.

Заместник постоянният представител на Израел в ООН Джонатан Милър заяви:

„Колкото и да ни се иска да вярваме, че тази резолюция на този съвет може да има въздействие върху провеждащите геноцид терористи, ситуацията на място доказва обратното. Реалността е, че Израел няма друг избор, освен да продължи мисията си за унищожаване на бойните способности на „Хамас“ и да осигури завръщането на заложниците.“

Постоянният палестински наблюдател в ООН Рияд Мансур отговори така:

„Газа кърви. Смъртта, опустошението, унищожението са навсякъде. Никой не беше пощаден: нито нашите деца и жени, нито възрастните хора. Нищо не беше пощадено: нито нашите болници, нито приютите и училищата на ООН, нито системите за питейна вида, нито домовете ни.“

Израелската армия продължава операциите в и около най-голямата болница в Газа – „Ал Шифа“. Част от южния ѝ вход е била разрушена от булдозери.

Израелското външно министерство отхвърли идеята за „продължителни хуманитарни паузи“ , докато групировката държи около 240 заложници, похитени при атаките в Израел.

Print Friendly, PDF & Email