16.04.2024

Съветниците в Шумен против бизнес плана на ВиК с по-високите цени на водата

Общинският съвет в Шумен единодушно с 39 „за“ гласува против Бизнес плана на ВиК–Шумен за 2022–2026 година, предвиждащ по-висока цени на водата.
Решението обаче има по-скоро декларативен характер и не спира ценовия скок, тъй като крайната дума ще има Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.
Припомняме, че в документа се предвижда още тази година кубик вода да се вдигне до 5,25 лв. с ДДС, през 2024-та да е 5,40 лв. с ДДС, през 2025-та – 5,70 лв., а през 2026-та да достигне 5,77 лв.
В сесийна зала днес не се яви представител на ВиК-Шумен, който да защити Бизнес плана.
Против него се изказаха представителите на всички политически сили в местния парламент.
Първи бяха от ДПС, които в декларация изтъкнаха, че за последните 4 години ВиК не е успяло да повиши нито качеството на водата, нито е решило проблемите в сектора. Данаил Данчев от БСП подчерта, че няма да подкрепят документа заради предлаганото „прекомерно завишение“ на цената на водата. Борислав Беджев от ГЕРБ също заяви, че групата гласува против.
На 15-ти февруари Бизнес плана на ВиК ще се гледа на заседание на Асоциацията по ВиК за област Шумен, в която участват всички 10 общини.
Припомняме, че миналата година „ВиК-Шумен“ изготви друг бизнес план, който бе върнат от КЕВР, заради цени над социално допустимите. Новите, твърдят от дружеството, са коригирани и съобразени с препоръките.

Print Friendly, PDF & Email