09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Събориха сграда в центъра на Варна, чакаща статут за паметник на културата

Още един апетитен парцел за строеж се отвори в сърцето на Варна.
Сградата до Кукления театър, която само преди месеци стана жертва на пожар, вече е съборена. Зданието, включено в списъка с чакащи за статут на паметник на културата, е бутнато миналата седмица, предаде Moreto.net.
Сградата на ул. „Драгоман“ 12, която е част от архитектурен ансамбъл, горя на два пъти в рамките на 12 месеца. Пламъци я обхванаха през ноември 2021, а след това и през юни 2022 година. Вторият пожар нанесени значителни щети на зданието. Част от него се срути. Мястото бе оградено заради риск за преминаващите в близост. След обявяване на постройката за опасна бе издадено предписание на собственика за ръчно премахване на опасните зидове. Следваща стъпка, която вече е факт, събaрянето на останалата част от сградата и извозването по определен маршрут строителните отпадъци от мястото.
От документи в сайта на районно кметство „Одесос“ става ясно, че за имота е издадена виза за проектиране на хотел, жилищно строителство и магазин през 2014 година. Няма издадено разрешение за строеж по сега действащия подробен устройствен план за имота.

Print Friendly, PDF & Email