01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Схеми за захранване и първите храни на бебето

Захранването на бебето върви по различни схеми в зависимост от това коя група хранителни вещества ще бъдат представени първи на бебето. Различните специалисти предпочитат различни схеми и не може да се каже, че една от тях е най-правилна. По-скоро някои от схемите имат повече предимства пред другите.
Важно нещо, което винаги трябва се спазва, е първото пюре на бебето да бъде еднокомпонентно, т.е. да съдържа един вид зеленчук, каша с едно зърно, един вид плод и т.н. Въвеждането на всяка следваща нова храна също трябва да се случва по единично, т.е. въвеждането на две нови храни, които детето не е опитвало не бива да се случва. Новата храна може да бъде въведена като бъде добавена в малко количество към вече въведена такава.
А ето и някои от най-често прилаганите схеми за захранване, препоръчвани от педиатрите:
Плодов сок, плодово пюре, зеленчуково пюре, каша, месно пюре. Въпреки, че все още се практикува, този метод вече е остарял. Започвайки със сокове от 3-4 месец, както се препоръчваше преди години, е възможно да раздразним стомахчето и да засилим коликите. Има теории, които казват, че при този начин на захранване се повишава рискът от кариес. И не на последно място, давайки плод в началото на захранването, може да усложним въвеждането на зеленчуците, месото и кашата заради сладкия вкус на плодовете.
Каша, зеленчук, жълтък плод, месо. Този метод се препоръчва при бебенца, които наддават по-вяло. Кашите са по-калорични и въвеждането им бележи покачване на теглото. Първата каша трябва да е обогатена с желязо и да бъде еднокомпонентна, подходяща е оризовата (безмлечна), тъй като тя е хипоалергенна.
Зеленчук, месо, жълтък, каша, плод. Според повечето педиатри това е най-добрият вариант на въвеждане на храните. Тук месото се въвежда по-рано, а то е важен източник на протеини и желязо.
Подходящи първи зеленчуци, които могат да бъдат предложени от четвърти месец са: картоф, морков, тиквичка, тиква, броколи, спанак, пащърнак, карфиол.
Плодовете, които могат да се предложат от четвъртия месец са: ябълка, банан, круша, авокадо, манго, диня, пъпеш.
Ако ще започвате захранването с каши, то първите зърна, които ще предложите трябва да са безглутенови. Подходящи са ориз, царевица, киноа, елда.
Месата, които са подходящи като първи са: заешко, пуешко и пилешко месо.

Print Friendly, PDF & Email