05.12.2023

Стотици са загиналите след силно земетресение в Индонезия

Местната администрация съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 252 души, много от които деца
Земетресение с магнитуд 5,6 на остров Ява в Индонезия разлюля за няколко секунди и столицата Джакарта, предаде Ройтерс, като се позова на индонезийската Агенция по метеорология, климатология и геофизика (BMKG).
Стотици са загиналите, а още повече ранените. Над 13 000 души са били принудени да напуснат домовете си след мощния трус, съобщи за местни медии представител на местната власт от най-засегнатия град.
Епицентърът е бил на сушата, близо до град Чианджур в провинция Западна Ява – на около 75 км югоизточно от Джакарта. Трусът е регистриран на дълбочина 10 км. Агенцията съобщи, че няма опасност от цунами.
Ръководството на Агенция по метеорология, климатология и геофизика призова хората да останат на открито поради риска от евентуални вторични трусове.
Индонезия често се сблъсква със сеизмична и вулканична активност поради разположението си в тихоокеанския „огнен пръстен“, където се сблъскват тектонични плочи
Много от загиналите и ранените при голямо земетресение на индонезийския остров Ява са деца, които са били на училище. Това съобщиха спасителите, които продължават да търсят оцелели под отломките.
14-годишният Апризал Муляди каза, че е попаднал в капан. „Стаята се срути и краката ми бяха затрупани под развалините“, сподели момчето. Той каза, че е бил изтеглен на безопасно място от приятеля си Зулфикар, който по-късно починал, след като бил затрупан от отломки.
Местната администрация съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 252 души.
Земетресението с магнитуд 5,6 удари планински район в понеделник, причинявайки свлачища, които затрупаха цели села близо до град Чианджур в Западна Ява.
Жертвите бяха затрупани или хванати в капан, след като стени и покриви на сгради се срутиха. „Всичко се случи толкова бързо“, каза Апризал пред агенция АФП. Представител на Националната агенция за издирване и спасяване също потвърди, че много от загиналите са младежи.
„Повечето от жертвите са деца, защото в 13 часа те все още са били на училище“, каза Анри Алфианди.

Print Friendly, PDF & Email