18.06.2024

Стотици родители, учители и ученици се събраха на протест пред общината в Добрич с искане за запазването на трите училища като средни

Стотици граждани – родители, учители и ученици, от средните училища „Димитър Талев“, „Петко Р. Славейков“ и „Любен Каравелов“ се събраха в сряда пред сградата на общината в Добрич, за да изразят несъгласието си с предложението на началника на Регионалното управление на образованието (РУО) Светлана Василева за нулев прием след седми клас в трите учебни заведения през следващата учебна година. Те носеха плакати „Долу ръцете от образованието”, „Не ни отнемайте правото на избор” и др. Председателят на Общинския съвет Красимир Николов свика вчера спешна среща, на която да бъде обсъден план-приема след VII клас в училищата в града.  В нея участват кметът Йордан Йорданов,  заместник-кметът с ресор образование Владимир Трендафилов, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Светлана Василева, представители на синдикални и работодателски организации, директори, учители и представители на родителите.
Преди началото на срещата, за да разговарят с недоволните пред общината излязоха кметът Йордан Йорданов и заместник-кметът  Владимир Трендафилов.

Народният представител от БСП от Добрич Мая Димитрова съобщи, че е подготвила въпрос към министъра на образованието за критериите, по които началникът на РУО изготвя държавния план-прием. „В трите средни училища в Добрич, за които се предлага да станат основни, няма маломерни паралелки, правят на 100 % приема в паралелките, инвестирали са в базата си, работят по проекти. Това ще доведе и до съкращаване на персонал”, обяснава Димитрова.

Областният съвет за  развитие ще разглежда проедложението за план-приема в петък. „В него участват кметовете на общините, Бюрата по труда, работодателски организации. Доколкото имам информация, те са настроени срещу този проект, според който 8 училища в Добричка област трябва да станат основни. Освен училищата в Добрич, се засягат и обединените училища в селата, които играят много важна роля за задържане на учениците по места. От членовете на Областния съвет зависи дали ще приемат предложения план-прием или ще го отхвърлят”, каза още Димитрова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email