18.06.2024

Столичният общински съвет най-после си избра председател от ПП-ДБ-СС

С 47 гласа „за“ Цветомир Петров от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ беше избран за председател на Столичния общински съвет

Петров ще е начело на столичните общинари до края на политическия сезон през юли, стана ясно от изявление на представители на групите в Съвета.

„Ще позволим и на администрацията на кмета да започне да изпълнява пълноценно задачите си. Благодаря за избора! Ще работя неуморно, за да го превърна в доверие“, каза Петров.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии“, посочи Вили Лилков. „Постигнахме споразумение за един по-широк консенсус. Направихме всички крачка напред за разрешаване на кризата в Столичен общински съвет“

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет“, каза Карлос Контрера. Той отрече постът да е ротационен. Няма коалиции, подчерта общинският съветник от ВМРО.

„Това е просто, административно преодоляване на една пречка и нищо повече. Сглобки няма, няма да говорим за цени“, допълни Контрера.

„Това, което се разбрахме, е това да е временно техническо решение до края на политическия сезон“, каза Борис Бонев от „Спаси София“.

„Политическо мнозинство в този общински съвет няма. ГЕРБ остава опозиция в София“, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Вчера за осми пореден път Столичният общински съвет направи опит да си избере председател. Трети месец продължава първото заседание на градския парламент, който се оказа, че е в задънена улица заради липсата на 31 гласа, с които да бъде избран председател.

Без работещ Общински съвет не може да бъде гласуван бюджетът на София за тази година, инвестиционната програма на общината, план сметката за чистота, спъва се и кандидатстването по европейски проекти и въобще се връзват ръцете на администрацията за решения, които може да се вземат само от градския парламент.

Print Friendly, PDF & Email