09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стефан Хаджи-Николов с изложба живопис

ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“
Представят
25.08. – 22.09.2022 Г.
„ИЛЮЗОРНО“
Изложба живопис на СТЕФАН ХАДЖИ-НИКОЛОВ
Откриване – 18.30 часа 17.08./ сряда /2022 г.
Ефирни, преливащи свободно един в друг цветни облаци, изграждат фантастични композиции. С поредната си изложба Стефан Хаджи-Николов отново ни приобщава към своя красив, изразен свят. Неговите живописни мандали приканват към съзерцание и смирение. И тогава отпуснатите ни сетива могат свободно да направят своите връзки, да „разчетат“ ненатрапчивия алгоритъм, създаващ нова вселена от усещания. Тя е далеч от стресиращия медиен поток, от напрежението на ежедневието. Тя е живителен калейдоскоп, завихрящ плавно потоци светлина, пронизани от разноцветната палитра на авторовото цветоусещане. Танцуващите цветни петна се докосват нежно, преливат едно в друго или мощно избухват в колоритен фойерверк.
Илюзорният свят на Снефан Хаджи-Николов е изпълнен с надежда. Той не сгъстява боите, не тушира мрака. Живописта на художника винаги е ориентирана към светлината, ефектно разграждана и живописно миксвана по типично и разпознаваемо негов си начин. Години наред той експериментира върху възможностите да получи точно тази свободна осезаемост и въздушна лекота. Неговите пейзажи на душата са освобождаване, живителна глътка и празник за сетивата.
От 01 септември галерия „Арт Маркони“ ще представи Стефан Хаджи-Николов в зала „Тихото гнездо“ в Двореца Балчик. За това гостуване той е подготвил девет картини, в които главен персонаж е кралица Мария. Със своят неподражаем стил той връща спомените ни към тази невероятна личност, обгръщайки я с красота и виталност.
Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г в Скопие, Северна Македония.
Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/. Последните пет години, ежегодно гостува в галерия „Арт Маркони“.
Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г- Национална награда за цялостно творчество „23-ти Октомври“ и 2017 г- Награда на Скопие „13 –ти Ноември“
Живее и работи в Скопие, Северна Македония

Print Friendly, PDF & Email