07.12.2023

Стегнатите прически и стресът водят до накъсване на косата

Стегнати прически
Ако косата се връзва назад в стегнати прически или се използват еластични ленти, това може да доведе до накъсване. Стегнатите прически могат да разтегнат или начупят косата от корена. Ако косата се оформя в стегнати стилове, като кок, опашка или плитки, това може да доведе до вид косопад, наречен тракционна алопеция. Въпреки че това е временна загуба на коса, от която тя може да се възстанови, алопецията може да стане постоянна, ако продължава. Еластичните връзки също могат да придърпат плътно косата и да увеличат риска от накъсване. За да се облекчи натиска върху косата, тя може да се носи в различни свободни стилове.
Излагане на стрес
Стресът може да причини увреждане на косата и състояние, наречено телогенен ефлувиум. Силен шок или стрес може да накара корените на косата да достигнат етапа на покой от цикъла си на растеж, преди да е предвидено, и косата да се разхлаби от скалпа. След като стресът премине, хората обикновено откриват, че косата израства отново.
Нарушения на щитовидната жлеза
Нарушенията на щитовидната жлеза могат да доведат до накъсване на косата. Ако хората имат нарушение на щитовидната жлеза, те могат да забележат много чуплива, суха и без блясък коса. Косата също може да стане по-тънка или може да се забележат прекомерно окапване или плешиви петна. Хората с нарушение на щитовидната жлеза също могат да забележат промени в кожата и ноктите си, включително следните: ноктите се ронят или лесно се чупят, раните заздравяват по-бавно от обикновено, дълбоки бръчки по дланите и ходилата, сърбяща кожа.
Хранителни разстройства
Хранителните разстройства могат да причинят накъсване на косата и да доведат до загуба на коса. Недохранването и здравословните проблеми, които идват от хранителни разстройства, могат да нарушат естествения цикъл на растеж на косата. Това прекъсване може да доведе до откъсване на косата по време на фазата на растеж на цикъла на косата, която се нарича анаген.

Print Friendly, PDF & Email