28.05.2024

Спортните клубове в Шумен поискаха от общината увеличение на парите за дейност, отказаха им

В петък зад искането за повече пари застнаха повечето от клубовете в Шумен.
Представители на спортните клубове в Шумен поискаха в бюджета за следващата година да се заложат повече средства за тяхната дейност. Мотивите им са, че са им се увеличили многократно разходите за участие в първенствата.
Предложението бе направено по време на заседание на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт към Общинския съвет, която разгледа проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове.
По въпроса Комисията трябваше да направи две заседания. Второто, насрочено за днес от 10,00 часа, обаче пропадна заради правилника на Общинския съвет, според който заседание се открива от председател или зам.председател на Комисията. И двамата липсваха.
Днес да застанат зад искането си дойдоха само трима представители на клубове, докато на първото заседание в петък присъстваха голяма част от тях.
Първоначално клубовете поискаха да се отделят 3% от бюджета за местни дейности на общината. Тази формула не бе приета, като се оказа, че така парите ще са по-малко с около 100 хил. лв. Стана ясно, че тази година за дейност на клубовете са заложени 336 хил. лв.
Заместник-кметът по финанси Татяна Костова обясни, че така направеното предложение не може да се реализира и нормативно, защото противоречи на няколко закона. Костова каза още, че бюджетът на общината расте, но това е повече заради държавното финансиране, а не от увеличени местни приходи. Тя посочи, че към момента това съотношението в бюджета от държавни и местни приходи е 70 към 30 процента, а финансирането на клубовете е от второто перо.
От кметската администрация предложиха размерът на средствата, които се отпускат да остане същия на този етап, а клубовете да имат възможност да кандидатстват с проекти и така да получат допълнително финансиране. Не стана ясно обаче по какви проекти ще се кандидатства.
Членът на комисията Добромир Драев предложи все пак общината да представи механизъм или формула, чрез които да може да бъде постигнато увеличение на парите за клубовете. Такова преди второто заседание не бе представено.
Окончателното решение за парите за спортните клубове ще се вземе от Общинския съвет на сесията на 27 октомври.

Print Friendly, PDF & Email