07.12.2023

Според изследване: Преди пълнолуние хората спят с час по-малко

Независимо от социалното и географско ни местоположение на Земята, Луната е способна да преобърне всичките ни планове за миг. Пълнолунието винаги е било заобиколено от митове и легенди у всички народи на планетата. Свикнали сме да гледаме доста снизходително на тях, но според резултатите от ново проучване, в нощта преди пълнолуние начинът ни на живот се променя драматично, пише EarthSky.

Учени от университета във Вашингтон, Националния университет в Куилмс и университета Йейл изследвали връзката между моделите на съня и лунния цикъл. За целите на своите анализи те посетили две различни локации. Първата – общността на Тоба/Ком в селските райони на Аржентина, където на практика няма изкуствено осветление. Втората – центъра на Сиатъл, Вашингтон, където жителите са потопени в градски светлини през цялото време. Фазите на Луната имали еднакъв ефект и на двете места.

В исторически план, преди електричеството, хората са оставали навън по-дълго през нощта преди пълнолуние поради допълнителната небесна светлина. Тя давала повече време за работа и социално общуване. Например Луната на реколтата (както северноамериканските индианци наричат ​​пълната луна през първия есенен месец), позволявала хората да продължат да жънат или да извършват други селскостопански дейности до късно вечерта.

Въпреки прехода на съвременното общество от естествено към изкуствено осветление, нашият вътрешен часовник, или циркадните ритми, остават неизменно зависими от Луната. Има причина за това, тъй като тези ритми, които определят времето на бодърстване и сън, първоначално са свързани със светлината.

Участниците в експеримента носели ръчен часовник, който проследявал съня им. Станало ясно, че в дните преди пълнолунието хората са склонни да спят час по-малко и да си лягат половин час по-късно от обикновено. Този модел се появява независимо от това дали те живеят в град или селски район. Интересното е, че колкото по-далеч били те от градските светлини, толкова по-сериозно нарушение на съня е констатирано. След преминаването на фазата на пълнолуние обаче ефектът му върху съня започвал да отслабва.

Независимо дали сте в провинцията или в оживен град, Луната може да има доста по-силно влияние върху нощната ви рутина, отколкото предполагате. В бъдеще учените ще се задълбочат в изучаването на връзката между лунния цикъл и нашия сън.

Print Friendly, PDF & Email