18.07.2024

Според анализатори Русия готви нова офанзива веднага щом земята в Украйна замръзне

Руските войски се готвят да започнат нова офанзива през следващите седмици, веднага щом земята в Източна и Южна Украйна замръзне – това пише “Институт за изследване на войната” (ISW) в последната си фронтова сводка, предаде „Труд“.

Според анализаторите обаче Москва няма да може да направи значителни пробиви във фронтовата линия. ISW цитира руски медии, които пишат, че новото настъпление трябва да се проведе от 12 януари до 2 февруари. Същевременно украинското оперативно командване “Юг” съобщава, че руските самолети не могат да оперират в Южна Украйна поради метеорологичните условия.

Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин посочва, че фронтовата линия в западната Запорожка област “жужи като кошер” поради големия брой украински дронове.

Рогозин казва още, че украинските сили използват дронове за удари по всяка важна цел в западната част на Запорожието, което затруднява ротацията на руските части.

Предварителната оценка на ISW е, че минусовите температури вероятно ще възпрепятстват операциите на фронта, но теренът ще стане по-благоприятен за механизирана маневрена война, когато земята замръзне. Анализаторите сочат, че руските войски ще се опитат да поддържат или засилят локалните настъпателни операции в Източна Украйна, опитвайки се да поемат инициативата, въпреки зимните метеорологични условия и тежкия терен.

Print Friendly, PDF & Email