14.04.2024

Списък с имена на магистрати, с цел да бъдат заплашвани бе открит в престъпна група

При обиски са иззети и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено „Къро“ разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на политици, прокурори и др.
Списък с имена на магистрати е открит в имоти на обвиняеми лица, част от организирана престъпна група, съобщиха от прокуратурата. В него фигурират следователи, прокурори и съдии, които са ставали обект на заплахи.
Разследването се води от Софийската градска прокуратура, а престъпната група е уличена в множество престъпления. Обвиняеми са двама души. На единия е наложена мярка „подписка“, но въпреки това той е напуснал страната. Вторият е задържан в ареста. Обвиненията срещу тях са за притежание на наркотици с цел разпространение, а единият има и обвинение за изнудване.
Списъкът е открит при претърсване на адреси по досъдебното производство на 7 март. Тогава са намерени и иззети пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.
При обиските са иззети и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено „Къро“ разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на политици, прокурори и др.
“Няма да позволя да се засягат интересите и сигурността на хората и народа, както и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани и им се оказва натиск”, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг.
Той допълни, че от 3 г. твърди, че мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и издирвани от Интерпол заедно се борят срещу институциите, интересите на хората и държавата. И заключи, че това ще го покажат доказателставата по делото.
„Ръководството на СГП ще окаже пълно сътрудничество на магистрати, прокурори и следователи, които водят разследвания по всички дела и чувстват, че към тях е отправена заплаха, свързана със здравето им“, каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова.
Властите съобщиха, че досъдебното производство е започнато на 14-и септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.
„На магистратите от списъка не е осигурена охрана“, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Главният прокурор допълни, че от записите става ясно и че са събрани 400 хил. за отстраняване на полицейски служители. „За мен безспорно кой е Борислав от Икономическа полиция“, каза още той.
Софийският апелативен съд остави в ареста един от групата, в която е открит списъкът със заплашвани магистрати.
По-рано от прокуратурата съобщиха, че при извършени следствени действия в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група, е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.
Обвинението срещу Дилиян Георгиев е за притежание на наркотици и други престъпления. При обиските в дома му са били открити 121 грама бяло вещество и две флашки. На другия обвиняем е била наложена мярка „подписка“, но въпреки това той е напуснал страната.
При претърсване на имоти на двама обвиняеми, са били открити наркотици и въпросният списък, който е озаглавен “Вредители за уволнение”. В него фигурират имената на съдии, прокурори и магистрати.
„Съвестта ми е чиста. Имам три деца. Това е фарс, цирк и набедяване. Имам и внук. Никога не съм си помислял да продавам наркотици. След децата си, обичам държавата си, а обвиненията, че работя срещу републиката са скалъпени“, обяви Дилиян Георгиев пред съда.
Единият от защитниците на мъжа – Христо Ботев, заяви че е спорен начинът, по който е станало претърсването. Става дума за порочна практика за поемни лица да бъдат ползвани курсанти от МВР. Според съда няма законова пречка това да се случи.
Ботев цитира показания на бивша приятелка на Георгиев, която казала, че той някога е употребявал наркотици. Това според защитата не означава, че намерените наркотици в дома му са негови. Освен това пликът, който е иззет, е бил под масата в хола, а не в сейф в жилището.

Print Friendly, PDF & Email