29.05.2024

Специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал” „отваря” за 29-и път в Добрич

Зърнопроизводителите в България продължават да сеят с чуждестранни семена пшеница и хибриди слънчоглед
Зърнопроизводителите в България все още малко посягат към семена и хибриди, българска селекция, и продължават да предпочитат чуждите, алармират отново учени от Добруджанския земеделски институт-Ген. Тошево, на откриващото се днес специализирано изложение „Борса за семена и посадъчен материал” в Добрич.”Българските сортове пшеница са неповече от 20 процента от обработваемата площ за зърнени култури в България”, посочва реалността проф. Иван Киряков от института. „Предлагаме традиционните за селекцията на института хибриди слънчоглед. Те са средно ранни, с линолов тип масло, висока масленост, високопродуктивни, устойчиви на болести и климачни фактори, подходящи за отглеждане по новите технологии, тип „Чисто поле” и т.н.”, каза доц. Галин Георгиев от института.”Много трудно водим битката с масовото навлизане на чуждестранни хибриди слънчоглед. Не усещаме и подкрепа от държавата. Но хибридите ни са на много добро ниво и все повече се харесвани от производителите”, добавя ученият. Не спестява и фактът, че към момента едва около 5 процента от площите със слънчоглед у нас са засети с хибриди на института, т.е. български.Толкова е процентът на българската продукция и на пазара на семена, уточнява той. „Има признати хибриди слънчоглед на Добруджанския земеделски институт в Украйна. Има интерес и от Русия. Но предвид, пандемията от COVID и сега войната, работата е замразена. Работим и в Казахстан, в момента там се изпитва хибридът слънчоглед „Енигма”, очаква се тази година да бъде признат от тяхната държавна сортова комисия”, каза още Георгиев.
„На изложението институтът предлага три сорта фасул – „Еликсир”, „Скития” и „Устрем”, и един сорт леща.Продължава търсенето на фасул, повишило се е най-малко един път. Културата има свои производители, както и пазар”, добавя проф. Киряков.
„И тази година борсата ще предложи семена за пролетни култури, семена за зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, торопочвени смески, биологични средства за растителна защита и др. В дните на изложението, което е до 5 февруари, земеделските производители ще имат възможност да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбена кампания за 2023 г.”, казват организаторите от „Добрички панаир” АД.
Форумът ще се проведе в спортния комплекс „Простор” Работното време е всеки ден от 9 до 18 ч.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email