30.05.2024

Спецакцията срешу трафика на хора с цел сексуална експлоатация стигна и до добричкото село Карапелит

С подкрепата на Евроджъст и Европол, Районната и Окръжната прокуратура в Добрич съвместно с ГДБОП, полицията и прокуратурата на град Хейлброн, Германия, са предприели действия срещу организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.
По време на съвместна операция на 4 май т.г.. са задържани 5 лица и са извършени 8 претърсвания.”Такава е проведена на територията на село Карапелит в Добричка област. Има разпитани лица. Няма лица с мерки за неотклонение”, каза окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.
През лятото на 2022 г. в България са подадени жалби от лица, пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Добрич. По линия на международното сътрудничество е осъществен контакт с немската полиция и прокуратура.
Разследването на престъпната мрежа в Германия започва през 2022 г. Установени са две организирани престъпни групи от български граждани, които били във вражда помежду си. В хода на разследването са събрани данни за държане на лица в принудително подчинение, нанасяне на телесни повреди вследствие на физически тормоз, склоняване към проституция и трафик на наркотици (кокаин). Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени, които били транспортирани до Германия и принуждавани да проституират.
След проведени срещи в Европол и Евроджъст са съгласувани действията на двете държави за продължаване на разследването на престъпната дейност. Постигнато е съгласие за изпращане на Европейска заповед за разследване.
По време на съвместната операция на територията на България са извършени пет претърсвания и е задържан един заподозрян. На територията на Германия са проведени три претърсвания и са задържани 4 лица.
При претърсванията са намерени и иззети различни вещи и предмети–мобилни телефони, преносими компютри, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари, множество златни накити. На идентифицираните жертви на престъпната дейност е предложена закрила и помощ. ДТ

Print Friendly, PDF & Email