24.07.2024

Социалният психолог Павел Павлов: Поне трима-четирима от кандидатите за кмет на Добрич се надяват да стигнат до балотаж

11 са кандидатите за кмет на община град Добрич, регистрирани в Общинската избирателна комисия. В момента те провеждат активна кампания и срещи с граждани, обещават решаване на проблеми и т.н. Затова с всички условности, които налага Избирателният закон, разговаряме със социалния психолог Павел Павлов – специалист, който по естеството на работата си, познава развитието на партиите и коалициите, на общностите и техните нагласи.
„Да избереш един от 11 кандидати е добра възможност за избора на гражданите. Има нови кандидати за градоначалник, освен досегашния кмет, така че има достатъчно избор измежду кандидатите за слава. Сред тях има една открояваща се група, които мога да ги определя като чисто партийни. Някои от тях са наясно, че няма да бъдат избрани, но участват в изборите, за да осигурят по-добри резултати на листата от общински съветници, която водят. Участват по този начин, защото опитът показва, че, ако една кандидатска листа няма кандидат за кмет, по-трудно набира гласове”, казва Павлов.
„Има сред кандидатите за кмет трима или четирима, които могат да претендират за участие в балотаж. Няма да ги посочвам поименно, но те са представители на досегашната власт в Добрич, както и представители на основните играчи в местните избори на национално ниво, представени в Парламента – „ГЕРБ-СДС”, „ПП-ДБ”, „Възраждане”. До известна степен това пренася националната политика и на местно ниво, защото всяка една от тези формации биха искали да вземат, не само в Добрич, но и в другите общини в Добричка област повече места – и кметски, и в общинските съвети, за да могат на национално ниво отново да претендират за тежест във властта”, обяснява психологът.
„Интригата за Общинския съвет в Добрич, който е в състав от 41 съветници, е коя от групите ще има най-много места в новия местен парламент – дали тази на ГЕРБ, или групата на местната коалиция, която подкрепя досегашния кмет.Това обаче зависи най-вече от избирателната активност, не толкова от кампанията, въпреки че някои кандидати са наситили града с билбордове. „Продължаваме промяната” се явяват за първи път на местни избори, „Демократична България” претърпяха поредица от загуби на местно ниво по една или друга причина. Те основно биха взели гласове заради представителството си национално ниво, въпреки че, според мен, чисто тактически не избраха най-подходящия кандидат. Освен това прави впечатление, че и листата им за съветници не е пълна – от 41 души, въпреки че са управляваща формация на национално ниво. Само две листи с кандидати за общински съветници са пълни – на местната коалиция и на ГЕРБ, което несъмнено говори за потенциал. Това показва, че има готовност и за позиции в Общинския съвет, и за евентуално друга дейност, която може да се върши”, оценява реалността психологът.
„Въпросът кой от кандидатите за кмет ще допадне най-много на избирателите в Добрич е труден, но винаги действа максимата – местен, свестен и известен. Има няколко такива кандидати, които отговарят на този профил, слава Богу”, добавя Павлов.
Той прогнозира, че избирателната активност на предстоящите избори за местна власт на 29 октомври в Добрич ще е малко над 50-те процента, защото хората знаят защо излизат да дадат вота си. Вероятно може да бъде и в рамките на последните местни избори и на последните парламентарни.
„В кампанията си кандидатите за кмет трябва да покажат какви са техните личностни предимства, какъв е управленският им опит, какви бюджети колко са управлявали. Управлението на общинския бюджет е сложна работа, която зависи от много фактори – казвам го и от моя опит като общински съветник, два мандата. Като психолог мога са кажа, че това, което ми прави впечатление в последните години, е липсата на реалистична самооценка за себе си. Много често тези, които се борят за властови позиции, се надценяват, а другите хора се подценяват. Тази пропаст пречи на развитието на общността. Трябва да има състезание между визии, подплатени с конкретни програми. Това не го виждам, за съжаление, освен за досегашния кмет, който от тази позиция влезе в предизборната кампания и е логично, защо познава планирането на много от проблемите. Няма състезание на идеи, има състезание на билбордове”, коментира Павлов.
„На срещите всеки пита за своя проблем, никой не пита за общото, а местните избори са именно за това – да се определи как и кой през следващите 4 години ще се грижи за тази общност, ще я води”, е мнението на психолога. ДТ

Print Friendly, PDF & Email