02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

СОС прие план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Столичният общински съвет /СОС/ прие план за модернизация и стабилизиране на „Топлофикация София“, предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.
Водещата международна инженерингова компания „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ ООД изработи плана за техническа, оперативна и финансова стабилизация и модернизация на мощностите, както и финансовата програма за него, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година.
Вносителите на доклада посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на „Топлофикация София“ е тежко. След като планът бъде одобрен и проучването приключи, се очаква, че необходимото планиране ще отнеме приблизително от шест до девет месеца, а строителството – още 30 месеца.
След това „Топлофикация София“ ще бъде напълно способна да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.
Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на инсталации и разпределителна мрежа на „Топлофикация София“ ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души.
След посещението на терен и след прегледа на данните, получени по време на процеса на проверка, са идентифицирани няколко основни цели като например намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС; повишаване на експлоатационните мощности на „Топлофикация София“; повишаване на надеждността за клиентите на „Топлофикация София“; смяна на излязло от експлоатационния живот оборудване (по-голямата част) на „Топлофикация София“.

Print Friendly, PDF & Email