02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Собственикът на „Vera Su“ осигурил специализирана помощ за спасяването му

Българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да бъде представен ясен план
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ Христо Алексиев проведе спешна среща вчера със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, Ерман Топчу, предаде БТА. Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев с представител на турския корабособственик, информират от МТИТС.
Христо Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.
Заместник-ръководителят Ерман Топчу е информирал министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев е заявил, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът е настоял за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за България.
„Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, е казал Алексиев.
Заместник-ръководителят Ерман Топчу е поел ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Print Friendly, PDF & Email