07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Снежна буря и силни ветрове предизвикаха хаос във Словения, части от страната са без ток

Снежна буря, придружена от силни ветрове, предизвика в понеделник хаос в Словения, като затвори някои основни пътища, а части от страната останаха без електричество, предава БГНЕС.
Властите съобщиха, че късният снеговалеж в неделя е причинил над дузина пътни произшествия през нощта, а паднали дървета са блокирали местни пътища и са прекъснали електропроводи, включително в столицата Любляна.
Властите призоваха словенците да не пътуват, освен ако не е абсолютно необходимо.
Магистралата, свързваща адриатическото крайбрежие с Любляна, беше блокирана в някои райони заради силния вятър. По засегнатите пътища в алпийската държава е забранено движението на тежкотоварни автомобили, съобщи Евронюз.
Снежните бури са следствие от силните ветрове през миналия уикенд, които накараха пожарникарите да се отзоват на около 200 сигнала за помощ в съседна Хърватия.
В понеделник снегът наруши и движението в Хърватия, след като затрупа части от адриатическото крайбрежие и някои от хърватските острови.
Миналата седмица други балкански държави се бориха с наводнения, причинени от проливни дъждове. Много реки и потоци в целия регион преляха, като наводниха домове и земеделски земи и предизвикаха свлачища.
Властите в Сърбия съобщиха в понеделник, че са открили тялото на втора жертва на наводненията от миналата седмица в югозападната част на страната. Двамата мъже се удавиха, след като бяха отнесени от буйна река в град Нови Пазар.

Print Friendly, PDF & Email