13.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Смениха областните управители в страната

За областен на Добрич е назначен Здравко Здравков, на Варна Марио Смърков, а на Шумен Христо Христов
Още на първото си заседание служебното правителство смени областните управители в страната. Сред тях са тези на Добрич, Варна и Шумен.
За областен управител на област Добрич е назначен Здравко Здравков. Здравков има значителен управленски опит в частния сектор в сферата на селското стопанство, а преди това е бил мениджър в сектора на недвижимите имоти. Има придобита степен магистър по две специалности от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От юни 2021 г. до януари 2022 г. е бил заместник областен управител на Добрич.
За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков. Същия пост е заемал от 27 май 2021 г. до 24 февруари 2022 г. В периода 1999 г. – 2017 г. изпълнява различни длъжности, сред които и ръководни, в Национална служба „Сигурност“, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР. През периода на служба в МВР и ДАНС е награждаван многократно за постигнати високи резултати и за съществен принос при изпълнение на служебните задължения.
Христо Христов е назначен за областен управител на област Шумен. Той е дългогодишен академичен преподавател в сферата на сигурността и отбраната, като към момента е декан на Факултета по технически науки при Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Последователно в периода 1987 г. – 2011 г. е работил в Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.
Павел Попов, заместник на сменения областен управител на Варна Благомир Коцев, съобщи вчера, че е подал оставка. Той заявява, че решението му не е свързано с връщането на Марио Смърков като представител на държавната власт на местно ниво. По думите Попов, Смърков е добър професионалист и почтен човек, но става въпрос за принципи.
Павел Попов директно обвинява служебното правителство в прекомерни амбиции за власт и реваншизъм спрямо ПП и партиите, с които са си партнирали в управлението. Като представител на ДБ, той заявява: „Невъзможно е да продължа да работя за правителство, което наруши конституционните си задължения още с първата си официална медийна изява”.
Самата смяна на областните управители според него е „показател за извънмерни властови амбиции”. Ето цялото изявление на Павел Попов:
„Подадох оставката си като заместник областен управител на Варненска област.
Невъзможно е да продължа да работя за правителство, което наруши конституционните си задължения още с първата си официална медийна изява.
Служебният кабинет е преходен, призван да подготви изборите, а не да дава оценки на политиката на предшествениците си. Опитите да се всява паника по темата енергетика, с цел да се дискредитира постигнатото от правителството на Кирил Петков, са тежка щета за носещата рамка на изпълнителната власт, така както е замислена в уредбата на държавата ни.
Светкавичната смяна на областните управители, обявена днес, е друг показател за извънмерни властови амбиции. Честите смени на върха в областните администрации са пагубни за способността на тези институции да изпълняват функциите си. Работих близо месец с г-н Марио Смърков при предишния му престой на позицията Областен управител. Нямам никакви съмнения във високия му професионализъм и добрата му съвест. Проблемът е не в личността, а в принципа:
Търсенето на приемственост между „президентските“ (служебни) правителства и техните назначения цели да ги нормализира и да внуши идеята за временен и случаен характер на излъчените чрез парламентарни избори редовни правителства.
Благодаря на досегашния областен управител Благомир Коцев за съвместната работа. Изградихме взаимно доверие и показахме как политическите ни сили (ПП и ДБ) могат да постигат демократична промяна заедно. Посоката е обща!”, се казва в изявление на подалия оставка заместник-областен управител на Варна Павел Попов.

Print Friendly, PDF & Email