20.06.2024

Случващото се в Украйна и Израел бе акцентътна срещата на европосланиците с Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до траен мир между Израел и палестинците, и настоя, че присъединяването на Украйна към ЕС е от европейски геостратегически интерес.

„В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на невинни цивилни хора разтърсва всички, това се случва едновременно с огромните промени в природата и технологиите, посочи Фон дер Лайен. Мащабът на днешните събития изисква да мислим и да действаме стратегически“, добави тя.

Фон дер Лайен заяви по повод пътуването си в събота до Киев, че украинците желаят да се присъединят към ЕС, защото имат доверие в Европа. Тя заяви, че според украинската стрнана Русия се е провалила в стратегическите си цели с нахлуването в Украйна.

Украйна напредва решимо по пътя си към ЕС. Русия искаше да изтрие украинската национална идентичност, но с войната я подсили. Русия искаше да отслаби НАТО, но алиансът се разширява с още две държави и повишава разходите. Руската армия изгуби половината от оборудването си и над 100 хиляди млади войници, наемниците се обърнаха срещу ръководителите си, видяхме какво се случва със страшния доскоро Руски черноморски флот, обобщи председателят на ЕК.

Войната е стратегически провал за Кремъл, но това не означава автоматично победа за Украйна, посочи Фон дер Лайен.

Тя предложи да се преследват три цели – да продължи работата за справедлив и траен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се осигурят военни способности за дългосрочна сигурност, за да може днес Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново руско нападение; Украйна да се присъедини към ЕС, защото това е от европейски геостратегически интерес.

Няма оправдание за действията на „Хамас“ от 7 октомври, заяви Фон дер Лайен. Изправени сме пред моралното изискване да бъдем изцяло съпричастни с Израел, страната има правото на самозащита в рамките на международното законодателство, добави тя. Подкрепата за Израел е важна, както е важна и за цивилните в Газа, каза председателят на ЕК.

„Хамас“ очевидно използва заложници и цивилни като жив щит, това е истинско зло. Имаме отговорността да направим всичко възможно да бъдат защитени цивилните от „Хамас“, добави Фон дер Лайен. Тя настоя за възможно най-точно прицелени удари срещу палестинските терористи.

По нейните думи трябва на всяка цена да се предотврати регионален конфликт. Тя отбеляза, че решението е в две държави така, както бъде договорено между двете страни. Според нея е необходимо в района да бъдат разположени мироопазващи сили под егидата на ООН.

Това предполага „Хамас“ да не управлява Газа, а да има единна палестинска държава с едно ръководство; не може израелските сили за сигурност да присъстват дългосрочно в Газа; Газа е съществена част от бъдещата държава на палестинците; не следва да се предприема насилствено изселване на палестинци от Газа; не трябва да има трайна блокада на Газа – тази политика не сработи, посочи Фон дер Лайен. По нейните думи това, че днес 70 на сто от младите палестинци са без работа, само увеличава радикализацията.

Print Friendly, PDF & Email