18.06.2024

Служители на „Булсатком“ протестираха пред КЗК заради сделката по придобиване на компанията

Служители на „Булсатком“ протестираха пред сградата на Комисията за защита на конкуренцията. Това става на фона на очакванията Комисията да одобри придобиването на „Булсатком“ от собственика на „Виваком“.

Притеснения предимно за работните си места изразяват протестиращите с протеста, който е пред Комисията защита на конкуренцията. Това става на фона на очакванията Комисията да одобри придобиването на „Булсатком“ от собственика на „Виваком“.

На въпрос дали не е странно служители на частна компания да протестират пред държавен регулатор срещу придобиването ѝ от друга частна компания, Борислава Василева отговори, че след осъществяване на сделката, която е за почти 60% монопол на пазара, компанията има възможност да определя цените си и както реши и се очаква те да бъдат по-високи. .

КЗК е единственият регулатор, който може да спре или да разреши сделката. Ръководството му се избира от парламента. Заради изтеклия мандат от ПГ на ПП-ДБ се обявиха против вземане на решението.

Собственикът на „Виваком“ – „Юнайтед груп“ обвини в позиция Кирил Петков, че се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор. Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС., категорични са от United Group, които- излязоха със следното съобщение:

„Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса „Булсатком“. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казус „Булсатком“ продължава и решението все още не е прието и публикувано. Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор.

Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС. В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че КЗК ще следва същия подход. Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната способност да се противопоставят на явната намеса на политически лидери“, гласи позицията.

„Юнайтед груп“ не са коментирали протестите.

Print Friendly, PDF & Email