26.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сложиха контейнер за мебели и отпадъци от дърво

Община Шумен започна да събира стари мебели, дограми и отпадъци от дървесина в специален контейнер за целта. Той е с вместимост 38 куб. м е поставен в двора на бившето военно поделение „Дивизията“, на ул. „Владайско въстание“, съобщиха от пресцентъра на кметството.
Както ШУМ.БГ писа, от 1-ви януари общините нямат право да извозват дървесни отпадъци на депата за смесени битови отпадъци. Затова кметството сключи договор с „Кроношпан България“ ЕООД. Бургаската фирма ще събира и извозва отпадъците за своя сметка.
В контейнера гражданите могат безплатно да изхвърлят своите стари мебели, ламперии, дограми, врати и други предмети от дърво.
Преди да се оставят в контейнера, ненужните изделия трябва да са разкомплектовани. Необходимо е да бъдат премахнати всички стъклени или метални части, ако има такива. Не е разрешено там да се изхвърлят матраци и мека мебел.
Контейнерът за дървесни отпадъци е предназначен за ползване само от физически лица, но няма ограничение в количеството.
„Поставянето на контейнера за събиране на стари мебели и други предмети ще допринесе за намаляване на количеството на депонираните отпадъци и за подобряване на екологичните показатели“, добавиха от общината.

Print Friendly, PDF & Email