20.06.2024

След 433 мача и 6066 точки: Италианският Тренто извади от употреба №1 в чест на Казийски

Италианският волейболен клуб Итас Трентино извади от употреба №1 и никой занапред няма да го носи в отбора.
Това се случва в чест на един българин – Матей Казийски, който постигна велики неща с Тренто от 2007 г. насам, а в сряда вечер се завърна в залата на този тим с новия си отбор – Милано Алианц, за мач от първенството на Италия.
39-годишният българин бе аплодиран горещо, докато шефовете на Тренто му показваха и се снимаха с него и подготвения за качване над игрището екип с №1.
С тази фланелка Матей игра 10 сезона (в четири различни периода), и спечели всичко във волейбола.
Този отбор стана пет пъти шампион на Италия с българския си „Кайзер“ – така го наричат в Италия, въпреки че светът на волейбола използва едно друго прозвище – Император Казийски.
В добавка отборът вдигна три пъти трофея в Шампионската лига и четири пъти стана световен клубен шампион, докато Матей играеше с единицата на гърба.
Общо 17 купи паднаха в ръцете на българина като част от този клуб. А статистиките му са 433 двубоя във всички турнири, както и пресметнатите от италианските волейболни анализатори 6066 точки в полза на Трентино.
За последен път българската суперзвезда на волейбола спечели титлата на Италия с Тренто през 2023 г., след което премина в отбора от Милано.
Това бе първото му завръщане в зала „Pala Trento“, което бе повод и за церемонията.

Print Friendly, PDF & Email