25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

След 39 години: Българин е трети за Световната купа по ски алпийски дисциплини

Алберт Попов записа рекордно постижение в кариерата си, след като се класира на трето място в слалома от световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж. Така той се качи за първи път на подиума в старт за световната купа.
Българинът беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Той обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минута. Попов раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш, съобщи БНР.
Най-добрият български скиор обаче се изкачи с цели 22 места при втория манш. Спускането беше наредено от треньора му Ивайло Борисов.
Резултатът на Алберт Попов е един от най-добрите в историята на българските ски.
Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина – Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране. След него снеговалежът се засили и условията станаха по-трудни.
Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.
Алберт Попов и Клеман Ноел разделиха третата позиция с пасив от 24 стотни.
Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти на 34 стотни от победителя.
Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Александрос Гинис (Гърция) първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.
Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.
В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки.
В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки, следван от Кристоферсен с 434 и Даниел Юле (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки.

Print Friendly, PDF & Email