24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

След серия председателски съвети депутатите пак не си избраха председател

Стартира се нова процедура за избор на „пръв сред равни“, но до късния следобед гласуване не се състоя
Депутатите стартраха нов опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание. По-рано вчера сутринта заседанието беше прекъснато за час, а почивката се проточи до 14:30 часа.
През това време се състоя председателски съвет, на който обаче политическите сили не стигнаха до консенсус. ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков, а снощи ПП оттеглиха номинацията на Никола Минчев. Провали се и лидерската среща, на която ПП покани председателите на политическите партии.
Така сега предстои изцяло нова процедура и нови номинации. В началото всички дадоха заявка за смяна на тона с цел постигане на решение.
От „Продължаваме промяната“ поискаха в критериите да бъде записано, че кандидатите трябва да имат предишен опит като председател на НС или зам.-председател. „Човекът да бъде неконфликтна личност и най-важното да се стремим да се издигнат кандидати, които имат високо обществено доверие“, настоя Кирил Петков от парламентарната трибуна. Той лансира и идеята всяка парламентарна група да предложи по двама кандидати от друга политическа сила.
„Политиката е конфликтно поле, един вид ние всички тук сме конфликтни личности, защото в политиката има винаги сблъсък. Другият критерии – високо обществено доверие – това със социология ли ще го измерваме или как“, контрира го Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.
От парламентарната им група отново поискаха всички да се обединят около фигурата на най-възрастния сред депутатите. „Да се обединим около този, който може поне отчасти да изпълни изискванията на Конституцията. Най-възрастният поне има най-богат житейски опит“, апелира Десислава Атанасова.
Тя обясни, че по-рано те са лансирали тази идея, но тя е била отхвърлена. Също така ГЕРБ са предложили партиите да се обединят върху една личност, като критериите да бъдат лишени от политическата пристрастност. „Оттеглихме нашата кандидатура с идеята първия и втория да нямат номинация. Г-н Цонев беше едно добро предложение. Сега отново сме в същото положение“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.
Идеята им обаче не се възприема от „Продължаваме промяната“.
„Tова, което Конституцията залага, е най-възрастният сред нас да открие почетното заседание, на което след няколко часа да бъде избран председател. Който да има желанието, да е способен, и да ръководи залата така, че тя да приема закони и решения. Трябва ни неконфликтна личност. Нека да изберем човек, който ще направи този парламент продуктивен. Този парламент се очертава кратък. Щом не можем по този въпрос да постигнем консенсус, представете си как ще бъде при гласуване на важни предложения, правителство и тн.“, заяви Асен Василев от ПП.
„Възраждане“ поиска публично обсъждане на критериите за номинация на председател. „По-публично място от тази зала няма. Има разделение, очевидно кандидати със сериозна политическа биография трудно ще намерят подкрепа. Затова ние предложихме критерият да бъде лица без политически опит и да не са се сблъсквали с политически противници“, обяви Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.
Играем си с огъня, тичайки около една купа със сено с кибрит в ръка. Това, което предлагаме на вашето внимание през последните дни е позор!“, заяви Корнелия Нинова. „Случва се огромно нещо за държавата и народа – най-тежкият удар върху парламентарната република и партийната система. Тук от вчера не просто избираме Петър или Иван, ние наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат парламентарната демокрация и това вече изглежда като план. Има растящи цени и никой не отговаря адекватно на народа си. Има нагласа за избори, усещането ми е, че се иска да се хвърли всичко, да оставим народа и просто да се отиде на избори“, заяви лидерът на БСП.
Тя обвини доскорошните си партньори от ПП, че се опитват да наложат етикет, че БСП, ГЕРБ и ДПС са статукво, а само те носят промяната. „Работихме заедно, мафията ни би заедно. Трудно извадихме БСП от етикета „статукво“. Сега се връща се онзи дух на залепяне на партии на статуквото и партии на промяната. Много наши депутати са изстрадали битката със задкулисието. Ще се изправя пред народа и ще кажа, че няма да позволя след като някой ни открадна програмата, сега да и ни открадне и образа“, заяви Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП обясни, че според нея досегашната им номинация за председател отговаря на всички посочени по-горе критерии, затова тя има готовност отново да издигне Кристиан Вигенин.
„Единственият критерии, на който трябва да отговаря председателят на парламента по закон, е да бъде народен представител“, заяви от своя страна ген. Атанас Атанасов от ДБ.

Print Friendly, PDF & Email