24.02.2024

След опустошителния трус: Турция прекрати част от спасителните операции, загиналите надхвърлиха 41 000 души

Броят на вторичните трусове в Турция след катастрофалните земетресения на 6 февруари надхвърли 6000

Турция прекрати голяма част от спасителните операции след силните земетресения на 6 февруари. Те ще продължат единствено в районите на Хатай и Кахраманмараш – два от най-тежко засегнатите, съобщи ръководителят на агенцията за извънредни ситуации Юнус Сезер, цитиран от „Франс прес“. По-рано вчера близо до Кахраманмараш беше регистриран нов трус с магнитуд 5,2, който беше усетен в градовете Адъяман и Газиантеп.

Потвърдените жертви на трусовете на 6 февруари в Турция са над 41 000. Там вчера пристигна американския държавен секретар Антъни Блинкън, който заедно с колегата си Мевлют Чавушоглу, ще прелети с хеликоптер над засегнатите от земетресенията райони и ще обсъди как Съединените щати могат да помогнат на южната ни съседка във възстановяването.

Броят на вторичните трусове в Турция след катастрофалните земетресения на 6 февруари надхвърли 6000, за страната това е нормата за 4 месеца, съобщиха от Службата за управление на бедствия. „Броят на вторичните трусове от 6 февруари насам надхвърли 6040 – в нормално време това е броят на земетресенията, регистрирани в Турция за четири месеца“, каза на брифинг Орхан Татар, ръководител на службата.

По думите му един вторичен трус е бил с магнитуд 6,6 степен, около 40 са с магнитуд от 5 до 6 б, други 436 са с магнитуд 4-5 степен.

Броят на загиналите от катастрофалните земетресения в Турция на 6 фвурари надхвърли 41 000 души.

Print Friendly, PDF & Email