24.07.2024

След масирани ракетни удари Москва твърди, че е унищожила системата за ПВО „Пейтриът“ на Украйна

В същото време стана ясно, че системата е свалила хиперзвукови ракети „Кинжал“ и вероятно е само повредена, но не и унищожена

Руската армия каза, че тази нощ е унищожила американска система за ПВО „Пейтриът“ с хиперзвукова ракета „Кинжал“, предаде Ройтерс, като се позова на руската военна телевизия „Звезда“.

Руската медия посочва, че нанесените през нощта въздушни удари са били насочени срещу украински военни части и складове за боеприпаси.

По-рано украинската армия заяви, че през нощта е унищожила 18 руски ракети, шест от които са били „Кинжал“.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 18 ракети от различни видове, които Русия изстреля срещу Украйна при изключително интензивната си въздушна атака тази нощ, каза днес началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни, цитиран от Ройтерс.

Русия изстреля шест балистични ракети „Кинжал“ от самолети, девет крилати ракети „Калибър“ от кораби в Черно море, както и три ракети „Искандер“ и С-400 с наземно базиране, изтъкна Залужни в „Телеграм“.

Украинските военновъздушни сили съобщиха също за шест свалени дрона „Шахед“ иранско производство, както и за три свалени разузнавателни дрона на руските сили.

Командващият ВВС на Украйна Николай Олешчук каза, че тактическата авиация на Украйна продължава да нанася удари по позициите на руските сили, предаде агенция УНИАН.

Произведената в САЩ система за противодействие на ракетни атаки „Пейтриът”, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, заявиха двама представители на САЩ, допълвайки, че не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс.

Системата „Пейтриът“ е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна, енергийни съоръжения и други.

Американски служител, говорещ при условие за анонимност и позовавал се на първоначална информация, заяви, че Вашингтон и Киев вече са разговаряли за най-добрия начин за възстановяване на системата и на този етап не изглежда, че системата ще трябва да бъде изваждана от Украйна.

Служителят добави, че Съединените щати в близките дни ще имат повече яснота по въпроса и информацията може да се промени с течение на времето.

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че е унищожило построена от САЩ система за противоракетна отбрана “Пейтриът” с „хиперзвукова“ ракета „Кинжал“ при нанесен през нощта удар в Украйна.

Пентагонът засега не дава коментар, отбелязва Ройтерс.

Print Friendly, PDF & Email