15.07.2024

След лидерската среща Борисов заяви: Трябва да се състави правителство, Кирил Петков смята, че трябва да се говори за политики

Двете коалиции – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – ДБ ще водят преговори за приемане на бюджет и закони по Плана за възстановяване и устойчивост
ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ проведоха първата лидерска среща помежду си вчера.
„В сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство, дали първият, дали вторият. Но отиването на нови избори през юли или август ще дадат същия резултат, или подобен, и ще се озовем на същите преговори. Следващата изключително важна тема е да използваме това време, което дава парламента, като отговорни партии, да поемем ангажимет към приемането на бюджет“, заяви в началото на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
От своя страна Кирил Петков от ПП заяви, че по тема политики винаги са готови да говорят. Бюджетният дефицит 3% е важна цел, без да се вдигат данъците и без да се съкращава социалната програма. Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим -енергетика, правосъдна реформа, службите, добави Петков. Ние с първи мандат не можем да подкрепим правителство, но сме готови да говорим по политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета, каза още Петков.
„Важно е да се видят законите по ПВУ, бюджетът е също важен – ако се направи комисия между двете коалиции можем да поканим и МФ и да направим сметките на бюджета – да използваме няколкото следващи дни за действие“, каза още Борисов.
„Разходите за издръжка – за ток, вода, ремонти, са вдигнати с над 40%, като през 2022г. те бяха отново вдигнати, да се види дали има недофинансирани дейности, освен тези, които са заложени. Това, което виждаме са много сериозни харчове за капиталова програма, разходите за издръжка мен обаче силно ме притесняват“, това заяви и съпредседателят на ПП Асен Василев. „Тези корекции биха могли да ни дадат намаляване на 3% дефицит, трябва да се направи новият годишен план, трябва да говорим и с МФ без да вдигаме данъци, да орязваме пенсии и намаляваме заплати да получим нужния дефицит“, каза още Василев.
„Работата по законодателната програма показва, че може да се направи консенсус, ние се обединихме по смисъл по 30 законопроекта. При консенсус между политическите групи и след създаването на комисии може да започнем с обсъждането на всички важни закони, както и приемането на държавния бюджет“, това каза и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Ще предложим освен постоянните комисии, то да работят и още две комисии, едната от които свързана с бюджет, икономика и финанси. Има голям обем законодателство по ПВУ, свързани със секторите земеделие и енергетика. Освен по законодателството, ние трябва да имаме и реализирани проекти по ПВУ- само бързината и партньорството със служебното правителство, трябва да бъде също отправна точка“, подчерта още тя. „По някои от законопроектите имаме спор по правна техника и детайли, но нямаме спор по промените в НПК свързани с разследването на главния прокурор, ще се наложат някои козметични промени, но това няма да промени смисъла не само по ПВУ, но и върху това, че всеки трябва да е равен пред закона. По закона за комисията за борба с корупцията ще подкрепим законопроектът създаващ две комисии с разследващи функции, работеща с конфликта по интереси и друга с отнемането на имущество. Детайлът по това законодателство е, че ние бихме подкрепили и законопроекта на МС, паралелно ще разглеждаме законопроектите на МС и на ПП. Законът за борба с домашното насилие имаме готовност още днес двете коалиции да внесем – това ще е и посланието, че започваме законодателната дейност заедно. Всички изброени закони в законодателната програма ще бъдат акцент на комисиите, които ще се създадат, законодателните инициативи по отношение на конституционни промени също ще бъдат стартирани“, каза още Атанасова. „Комисията по конституционни въпроси ще бъде отново създадена, надявам се да работи за реализация на политиките, заложени в законодателната програма“, подчерта още тя.
Томислав Дончев посочи, че „буквално от утре трябва да започне работа с МФ по отношение на бюджета. Нашият анализ показва, че без конкретни мерки няма как да се случи 3% дефицит. Освен като бюджетна технология стои въпросът ще има ли стабилно мнозинство в НС за тези мерки“, подчерта той. Според него за да се постигне 3% дефицит трябва да се приложат тежки реформи и трябва да се отговори на въпроса има ли мнозинство в парламента за реализацията на тези мерки. „Водим разговори за политики, имаме консенсус по част от политиките, напомням, че политики се водят, когато има правителство“, каза той.
Василев подчерта, че трябва да седнат и да разгледат бюджета детайлно.
„Вярваме, че с отговорността на всички нас ние можем да постигнем 3% дефицит и да не се променя дългосрочната ни цел- Еврозоната и Шенген“, каза Кирил Петков. „Шенген за нас означава всички малки и средни фирми да изнасят спокойно в Европа, българите да се чувстват първа ръка европейци. Ние трябва да успеем да намалим плащанията за всеки български гражданин и държавата с влизането ни в Еврозоната, рискове като случая с КТБ не трябва да бъдат налице, така че ние сме готови да поемем отговорността за 3% дефицит, знаейки, че той е важен за реализацията на всички приоритети за българите“, подчерта още съпредседателят на ПП.
Акад. Николай Денков посочи, че за два дни са успели да свършат работа, която е можело да бъде свършена за седмица. „Ако подходим активно и динамично можем да свършим работа“, каза той и уточни, че единственото притеснително е да не се изпадне в ситуация като в предишния парламент, в която се е казвало едно, а се е правило друго.
На хората им омръзна да се занимават с нас. Нека да преминем на това, че няма да ни подкрепите с първия мандат, а искате безусловна подкрепа във втория. Ние през парламента ще контролираме, което и да е правителство – това не е привилегия, която ни се дава, заяви от своя страна Бойко Борисов. Да не разчитаме, че сме си самодостатъчни – има още 4 партии, ние може да сформираме много мощна опозиция. Нека да ни представите състав на кабинет – премиер, министри, на базата, на което да мислим ако отиваме на такъв вариант да се види какво предлагате“, посочи Борисов. „За да имаме ние ясна цел с първия мандат и ако другите не се съгласят да ни подкрепят, а решат да ви подкрепят вас- да знаем как да действаме. Ако сте водили разговори с другите сили и имате вариант извън нас – това също трябва да кажете“, призова Борисов.
Петков пък отговори: „Това, което ние осъзнаваме в този момент е, че вие сте първа политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето право да направите своя избор“, посочи той.
Лидерът на ГЕРБ обаче напомни, че изпълнителната комисия на партията е решила, че до изчерпване на всички разговори с ПП-ДБ, от ГЕРБ няма да водят разговори с други партии.
„Пред България има много важни задачи. Ще изчакаме да свърши вашата работа в първия мандат. Ние също казваме искаме правителство, а не – не искаме правителство. Не искаме да изземаме инициативата на първия мандат“, посочи Петков и уточни, че според него истинската дискусия е дали правителството може да свърши важните за държавата задачи. По думите му те са готови за разговори във втори мандат по политики.
„Освен законодателна програма, да се предложи и управленска програма – обикновено мандатоносителят води този процес. Нека да се консултираме с партийните органи при нас и да видим дали е възможно залагане на правителствена програма – след това да започнем разговори и по тази програма – например по земеделие, енергетика, детайлна програма за управление. Ако има съгласие по тази програма, то да започнем да мислим с какъв състав на кабинет би се реализирала тя. Остава условието, че това ще бъде излъчено от ПП-ДБ. Ако такъв процес е приемлив за вас, ние бихме предложили такъв процес“, обясни Асен Василев, съпредседателят на ПП.

Print Friendly, PDF & Email