29.11.2023

Скеле рухна на строителна площадка в Хамбург,четирима са загинали, предполагат, че са българи

В посолството на България в Берлин не е постъпвала официална информация от германските власти за загинали или пострадали български граждани

Аварийните екипи започнаха действия за изваждането на тялото на четвърти загинал при инцидент в понеделник с рухнало скеле на строителна площадка в северния германски град Хамбург. Мъжът е затрупан под елементите на срутилото се съоръжение, съобщи говорител на пожарната след първото съвещание на място на ръководителите на операцията, предаде ДПА.

За изваждането на тялото са повикани и професионални алпинисти. Пети строителен работник, пострадал при злополуката, беше откаран в болница с животозастрашаващи наранявания. Състоянието му е стабилно, бе съобщено вчера сутринта, уточнява БТА.

По първоначални сведения сутринта строителното скеле е рухнало върху асансьорна шахта. По данни на местните власти четиримата загинали и тежко раненият са от България.

Причините за срутването на строителното съоръжение все още не са напълно изяснени. На него е имало струпани строителни материали, които също са пропаднали в шахтата, каза говорител на пожарната. Той не пожела да коментира медийните съобщения, според които е възможно да става дума за претоварване на скелето, което да е довело до рухването му.

Според пожарната конструкцията се е сринала от осмия до приземния етаж. Образувалата се купчина от отломки достига до втория етаж на строящата се сграда. Един от ръководителите на спасителната операция описа планината от отломки като „огромно Микадо (настолна игра със събиране на клечки – бел. ред.) от метални пръти за скеле“.

В посолството на Република България в Берлин до този момент не е постъпвала официална информация от германските власти за загинали или пострадали български граждани, при строителния инцидент в град Хамбург вчера. Това съобщиха за БТА от Министерството на външните работи.

След появилата се в медиите информация, че загинали при инцидента са четирима български граждани, посолството на Република България в Берлин незабавно е установило контакт с компетентните полицейски и трудови служби в Хамбург. По тяхна информация, разследването на злополуката все още не е приключило и на този етап не може да бъде дадена конкретна информация относно самоличността и гражданството на пострадалите, посочват от МВнР.

Българското дипломатическо представителство в Берлин остава в непрекъсната връзка с компетентните местни власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Берлин на телефон: +49 30 201 0922 или на e-mail: Embassy.Berlin@mfa.bg

Print Friendly, PDF & Email