15.07.2024

Скандално изказване на премиера на РСМ предизвика бурни политически реакци у нас

Премиера на Северна Македония Ковачевски заяви, че дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на този, използван от Руската федерация към Украйна

Скандалното изказване на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от сряда предизвика бурни политически реакции.

Припомняме, че в сряда, по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, той заяви: „Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна“. Ковачевски отправи остри критики към България, като допълни, че страната ни не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека.

В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев заяви „Българите в РСМ са подложени на системен тормоз“, като подчерта, че хората, които се идентифицират като македонци в страната имат еднакви права, наравно с българските граждани.

Коалицията ГЕРБ-СДС също коментира изказването на Ковачевски. „Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи“, посочи Георг Георгиев. Той подчерта, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от БСП ще инициират на председателски съвет обща декларация на българското Народно събрание. „Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим заедно – да не бъде само от една партия, а да бъде общата воля на българското НС, с което да изразим, че осъждаме това отношение“, допълни тя.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов подчерта, че „Македония съществува до голяма стелен благодарение на България“ и определи подобни изказвания като „открита провокация“.

От партия „Има такъв народ“ също излязоха с официална позиция. „Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ“, заявяват от партията.

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се влошават след като евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация „Българска памет” Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците в страната.

Print Friendly, PDF & Email