27.05.2024

Скандали и нецензурни изрази белязаха вчерашното заседание на Народното събрание

Наказания в парламента след напрежение между депутати на „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Заради размяна на реплики, председателят на Народното събрание Росен Желязков наложи забележка на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и на депутата Манол Пейков от ПП-ДБ.

От „Демократична България“ обърнаха внимание на Костадинов, че не желаят да бъдат наричани „Доносническа България“ – термин, който широко се използва от представители на „Възраждане“ в публичното пространство.

„Езикът ви е неприемлив в публичното пространство и вие разчитате на това, че ние се стремим да се държим цивилизовано и възпитано към вас. Но ние също имаме богато въображение и винаги мога да ви назова Коцето Късо…*ов. Искам да кажа – човек, който пише с къси букви“, заяви Манол Пейков, отправяйки нецензурна обида към Костадин Костадинов.

И го предупреди: „Запомнете, че всеки следващ път, в който в присъствието на президента използвате такива думи за нас, ние ще намерим начин да ползваме същите срещу вас.“

„Направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента“, обърна се лидерът на „Възраждане“ към председателя на НС. „Защото иначе ние ще изхвърлим утайката. И няма въобще да се колебаем следващия път.“

Костадин Костадинов обърна внимание, че обидата към него е прозвучала в присъствието на голяма група деца, които са наблюдавали пленарното заседание от балкона на залата.

„Моля да не се позволява простащината на „Доносническа България“ да определя начина, по който звучи в обществото Народното събрание. Имаше балкон с деца тук, които слушаха простащини от един простак. От един типичен доносник. И всичко това не носи нищо полезно за нашата страна“, обяви Костадинов от парламентарната трибуна.

След това бе обявена десет минути почивка.

Print Friendly, PDF & Email