06.12.2023

Си Дзинпин и Джо Байдън си стиснаха ръцетев знак на затопляне на отношенията САЩ-Китай

Американският президент обаче заяви, че все още продължава да смята, колегата си за „диктатор“

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства „истински напредък“ в преговорите с китайския президент Си Дзинпин.

Най-напред двамата стиснаха ръцете, когато се срещнаха в сряда за първи път от една година на среща на форума за тихоокеанско сътрудничество АPEC, предаде АФП.

Усмихнатият Байдън поздрави Си, след като китайският лидер излезе от черна лимузина в живописното провинциално имение Филоли близо до Сан Франциско.

Байдън каза на Си, че напреженията „не трябва да преминават в конфликт. На свой ред Си изтъкна, че „обръщането на гръб един на друг не е опция“ за САЩ и Китай.

След това двамата лидери се отправиха вътре за старателно подготвени разговори при закрити врати по въпроси, включително Тайван, санкции и търговия, които разбуниха отношенията между най-големите икономики в света.

Седнал срещу Си на дълга дървена маса в бална зала с фрески, украсена със знамена на САЩ и Китай, Байдън започна забележките си, като каза, че напрежението „не трябва да преминава в конфликт“. „Познаваме се от дълго време. Не винаги сме се съгласявали, което не е изненада за никого, но нашите срещи винаги са били откровени, ясни и полезни“, каза той, докато Си слушаше през слушалки. „Мисля, че е от първостепенно значение вие и аз да се разбираме ясно, лидер с лидер, но (без) погрешни схващания или погрешна комуникация. Трябва да гарантираме, че конкуренцията няма да премине в конфликт“.

Байдън добави, че ще обсъдят глобалните предизвикателства, включително изменението на климата, наркотиците и изкуствения интелект.

Си отвърна, че „конфликтът и конфронтацията имат непоносими последици и за двете страни“. „За две големи страни като Китай и Съединените щати обръщането на гръб една на друга не е опция“, каза той. „Планетата Земя е достатъчно голяма, за да могат двете страни да успеят.

След 4-часови преговори Белият дом излезе със съобщение, че те са приключили и двамата лидери се разходиха из градините на имението Филоли край Сан Франциско. Байдън каза, че преговорите вървят „добре“ и вдигна двоен палец на репортерите, докато Си махна с ръка.

Си Дзинпин и Джо Байдън се споразумяха по време на среща на върха да подновят преговорите на високо ниво между военните, съобщиха държавните медии в Пекин в четвъртък. Двамата лидери „се съгласиха в сряда да възобновят въз основа на равенство и зачитане на комуникацията между военните на високо ниво“, съобщи агенция Синхуа.

Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да „надмине или да надвие Съединените щати“ и подчерта, че „Съединените щати не трябва да планират да потискат и възпират Китай“. „Китай няма да следва стария път на колонизация и грабеж, нито ще следва грешния път на хегемония, когато една страна стане силна“, каза Си, според агенция Синхуа.

Освен това Си предупреди Вашингтон, че Пекин е недоволен от санкциите и други мерки срещу китайски фирми.

Двамата държавници се съгласиха да създадат съвместни правителствени преговори за използването на изкуствен интелект, както и работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците на срещата на върха в Калифорния, каза Синхуа. Китайският президент Си Дзинпин се съгласи с президента на САЩ Джо Байдън в сряда да предприеме стъпки за „драматично“ намаляване на производството на съставки за лекарството фентанил, каза високопоставен служител на американската администрация. „Те предприемат редица стъпки, които са предназначени драстично да намалят тези доставки“, каза служителят пред репортери, наричайки това „значителен набор от стъпки, които китайците са се съгласили да предприемат, опитвайки се да се справят с фентанила“.

По въпроса за Тайван Си Дзинпин каза на Байдън „да спре да въоръжава Тайван“ и обединението на Китай със самоуправляващия се остров е „неудържимо“. „САЩ трябва… да спрат да въоръжава Тайван и да подкрепят мирното обединение на Китай. Китай ще осъществи обединението и това е неудържимо“, каза Си на Байдън, според информация от китайското външно министерство.

Джо Байдън заяви, че все още смята китайския президент за „диктатор“, след като предизвика гнева на Пекин с подобно сравнение по-рано тази година. „Ами вижте, той е, искам да кажа, че той е диктатор в смисъл, че той е човек, който управлява държава, комунистическа страна, която се основава на форма на управление, напълно различна от нашата“, каза Байдън в края на пресконференция, когато репортер попита дали все още би използвал същия термин.

Последният път, когато Байдън и Си се срещнаха лично, беше в Бали през ноември 2022 г., а отношенията се влошиха, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон през февруари тази година.

Print Friendly, PDF & Email