22.07.2024

Си Дзинпин засвидетелства приятелството сис Владимир Путин при посещението му в Китай

Китайският президент Си Дзинпин приветства близкото си приятелство с руския си колега Владимир Путин. Toй бе домакин на руския лидер за разговори, които отбелязаха задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни, предаде АФП.

Путин, който за първи път след нахлуването на Русия в Украйна пътува до голяма световна сила, се срещна със своя „стар приятел“ Си в Голямата зала на народа в Пекин в рамките на голям форум.

„Политическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава“, заяви Си според агенция Синхуа, като приветства тяхната „тясна и ефективна стратегическа координация“.

Си отбеляза, че през последното десетилетие се е срещал с Путин 42 пъти, като заяви, че те са „развили добри работни отношения и дълбоко приятелство“.

Путин е почетен гост на срещата на върха, организирана от Си в Пекин за отбелязване на неговата инициатива „Един пояс, един път“ – мащабен търговски и инфраструктурен проект.

Въпреки международното внимание, насочено към конфликта между Израел и Газа, нито Си, нито Путин направиха публични коментари по войната, която бушува вече повече от 10 дни.

Китайският президент обаче призова за съвместни усилия от страна на Китай и Русия за „гарантиране на международната справедливост“ и „правосъдие“, съобщи Синхуа. Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като обменът между страните е достигнал рекордните 190 млрд. долара през миналата година, сочат митнически данни на Пекин.

Print Friendly, PDF & Email