27.05.2024

Синдикатите поискаха 850 лв. минимална заплата и 12-13% ръст на доходите

КНСБ и КТ „Подкрепа“ предвиждат съвместна протестна акция и настояват за среща с държавния глава Румен Радев
Декларация със социални искания са подготвили от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда „Подкрепа“ (КТ „Подкрепа“). Тя ще бъде връчена на президента Румен Радев и на депутатите от 48-ия парламент. Това съобщи пред журналисти вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че освен доходите и социалните права, в декларация има искания и предложения относно „Зелената сделка“ и енергетиката.
Двата синдиката ще искат среща и с държавния глава. Димитров каза, че се предвижда съвместна протестна акция между двата синдиката.
„За доходите две неща стоят пред скоба, на първо място е компенсиране на цялата инфлация докрая на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини и договаряне на ръст на заплати“, коментира Димитров. Възстановяване на загубената покупателна стойност през 2023 г. е целта, която поставят синдикатите.
Шефът на КНСБ подчерта, че има драстично увеличение на основните стоки. Той посочи още, че за бюджета за догодина синдикатите настояват за 850 лева минимална работна заплата и 12-13% процента ръст на доходите.
Председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че са водени разговори с министъра на енергетиката за това, че трябва да договорят спешно някои мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост. Той каза, че синдикатите са били запознати с проектозакон, с който се предвижда две тарифи за тока. По думите му това предложение трябва да се изясни. Парламентът непременно трябва да приеме бюджет, подчерта Манолов.
На дискусия вчера КНСБ и КТ „Подкрепа“ коментираха проблемите в различните сектори. Обсъдиха със своите членове и съвместните си искания, които ще отправят към президента и парламента. Пламен Димитров обясни, че се обсъжда какви точно да са действията на конфедерациите, за да може да има реални последствия.

Print Friendly, PDF & Email