07.12.2023

Синдикатите отказаха да преговарятза въглищните региони при премиера

Междувременно продължава блокадата на автомагистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици

КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това стана ясно от официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

„Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този (вчера бел. ред.) следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера на 1 октомври, се казва в позицията.

Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика.

Всички наши усилия през последните години бяха насочени към намиране чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще. Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците“, заявяват още синдикатите.

Междувременно продължава блокадата на автомагистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици. От събота през нощта има блокада и на пътя Раднево-Нова Загора в град Раднево.

В събота след преговори с министъра на енергетиката Румен Радев, синдикални лидери обявиха, че няма да се отзоват на поканата на премиера. Те настояха и за извънредно засезание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове.

По-рано министър Радев се срещна и с административното ръководство на държавните дружества „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала „Тракия“ той е от пътен възел „Нова Загора“ по пътя към Нова Загора – Сливен до пътен възел „Свобода“.

За пътуващите по път Казанлък – Стара Загора: за гр. Стара Загора – през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък – по пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен, бул. „Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура.

Print Friendly, PDF & Email