29.11.2023

Симфониета – Шумен открива творческия си сезон с концерт

На 5 октомври с тържествен концерт Симфониета – Шумен ще открие 69-ия си творчески сезон. Солисти в програмата са двама български музиканти с блестящи световни изяви – цигуларят Марио Хосен и Лиляна Кехайова /виолончело/. Двамата пристигат от Виена специално за събитието на шуменските симфоници. На диригентския пулт застава директорът на културния институт Калина Василева. Публиката в концертна зала “Проф. Венета Вичева” ще може да се наслади на шестте Миниатюри “Шумен” от Панчо Владигеров и на Концерта за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс. Тържественото откриване е с начален час 19:05 часа.
Марио Хосен е световно известен български цигулар. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка. През 2019 г. пое ролята на артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Сред емблематичните оркестри на които Марио Хосен е бил солист са Виенския симфоничен оркестър, Лондонска филхармония, Китайската национална филхармония, Английски камерен оркестър, Симфоничният оркестър “Чайковски” на Московското държавно радио, Оркестъра на Миланската Скала, Academy St. Martin and the Fields, Оркестър Брукнер Линц, националните филхармонии на Литва, Дания, Турция, Мексико, Бароковия оркестър на Хелзинки, Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Особена популярност му носят интегралните изпълненията и световните премиерни записи на произведенията за цигулка и оркестър на Паганини, както и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор за едно от най- старите музикални издателства в света „Musikverlag- Doblinger“, Виена. Получава покани да реализира световни премиерни записи на творби от Меркаданте, Рола, интеграли със сонатите за цигулка на Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, Бетовен, квартетите на Паганини, както и на концертите за цигулка на Моцарт. Удостоен е с много престижни награди, сред които награда „София“ за музика и наградата на ФМ класик радио. Концертирал е в над 40 държави. Той е почетен професор по цигулка на НБУ.
Диригент на Виенският камерен оркестър и художествен ръководител на концертния цикъл „Concert Spirituel“ във Виена. Артист на Thomastik Infeld, Виена.
Неговата сценична половинка, виолончелистката Лиляна Кехайова е родена през 1988 в София. Тя е четвърто поколение музикант. Завършва Национално музикално училище “Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien) в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Освен, че е активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена “International Music Academy Orpheus”, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Паганини Ансамбъл Виена, с който направиха интегрални записи на квартетите за цигулка, виола, виолончело и китара на Николо Паганини за италианското издателство Dynamic в Генова. Поради големия успех на проекта и високите оценки от критиките, през 23/24 са поканени на турнета в най-големите зали в Европа, Азия и Америка.

Print Friendly, PDF & Email