20.06.2024

Силна буря връхлетя страната, бедстватв село Лъвино, община Исперих

Силна буря връхлетя цялата страна в нощта срещу неделя. Оранжев код за опасно време бе обявен във всички 28 области.

Извършват се наблюдения и на нивата на реките и общинските язовирите, които към момента са в норма. Речните корита имат нормална проводимост и няма опасност от разливи. Екипите на Столичен инспекторат да контролират почистването на шахти, улици и булеварди.

По данни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ силен вятър е нанесъл поражения в областите Смолян, Разград и Силистра, където има множество паднали покриви, стълбове и дървета.

В област Силистра най-тежко е положението в с. Долец, общ. Дулово, където са отнесени покриви на къщи, има паднали стълбове и дървета, съобщава се, че е преминал смерч.

В област Разград най-тежко е положението в селата Лъвино и Тодорово, община Исперих. Има съобщения за отнесени над сто покрива, паднали стълбове и дървета. Там също е преминал смерч.

По думите на избрания за кмет на община Исперих Белгин Шукри поражения има и в други населени места, но те са в по-малък мащаб. В момента там заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

В област Ямбол са получени десетки сигнала за паднали дървета и клони след разразилата се гръмотевична буря със силен вятър и дъжд. Няма пострадали и бедстващи хора.

Има единични сигнали за прекъснато електрозахранване. Няма квартали без ток. В Общинския оперативен център са получени над 25 сигнала. На терен са всички служители от отговорните дирекции.

Над 40 сигнала в рамките на по-малко от 15 минути са приети в дежурните части на пожарната и полицията в Шумен след силна буря в региона. Приети са сигнали за паднали дървета на различни места в Шумен, на главния път Шумен-Бургас, в района на село Дибич, където движението е ограничено и затруднено. Получени са сигнали за паднали дървета и между шуменските квартали „Макак“ и Мътница“, както и между селата Средня и Новосел.

Мобилизирани са всички екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Шумен, сигнали има и за скъсани кабели.

Приет е сигнал за паднало дърво и в района на Градската градина на Шумен. По първоначални данни е пострадала жена, която била под него. Спасителен екип успял да я извади и да я качи в линейка. Откарана е за преглед в шуменската болница.

Сигнали за паднали дървета, прекъснати електропроводи и отнесени покриви на две постройки са получени в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян. Щетите са в резултат на бурния вятър в областта.

Областният град бе частично с прекъснато електричество за около 40-50 минути. Електрозахранването в Смолян и други населени места се възстановява след авариите, предизвикани от вятъра. В областта продължава да вали обилен дъжд, съпроводен от вятър със затихващи пориви. 

Отнесени са керемиди от покривите на две постройки в с. Тикале. Екипи на кметството продължават огледите из селото, за да се установи дали има още засегнати от бурята постройки. Повалени от бурята дървета има в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните. От РДПБЗН предупреждават шофиращите, че паднали дървета има по много пътища в областта.

Множество сигнали за паднали клони и дървета са получени и в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ след силната буря в региона на Казанлък. Създадена е организация на службата съвместно с Община Казанлък и се работи по отстраняване на щетите.

Община Исперих ще организира дарителска кампания за набиране на средства за засегнатите от ураганния вятър семейства в село Лъвино, съобщиха от общинската администрация.

Със заповед на в.и.д. кмет на община Исперих Аксел Кючюк в събота бе обявено бедствено положение в Лъвино. Решението беше взето на извънредно заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия във връзка с усложнената метеорологична обстановка на територията на община Исперих, изразяваща се във валежи от дъжд, градушка и силен вятър, нанесли значителни вреди върху имущество на жителите на селото.

Дежурни екипи и техника на община Исперих, полиция и пожарна оказват помощ на нуждаещите се за преодоляване на последствията от ураганния вятър.

Община Исперих има готовност да осигури вода, храна, лекарства и подслон, в случай че има нуждаещи се хора, посочиха от общинската администрация. С цел подпомагане на пострадалите домакинства са сформирани три екипа, които са на терен, за да констатират и опишат всички щети, за да може своевременно да се депозира искане до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за компенсиране на част от щетите на пострадалите.

На първото заседание на Общинския съвет в Исперих, което ще се проведе на 8 ноември, кметът на община Исперих ще входира докладна записка за осигуряване на ресурс за покриване на част от щетите на пострадалите домакинства със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Print Friendly, PDF & Email