05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сензация: Родиха се близнаци от ембриони, замразени преди 30 години

От ембриони, замразени преди 30 години, се родиха близнаци. Досега това са най-дълго замразените ембриони, довели до живо раждане.
Според Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси, близнаците Лидия и Тимъти Риджуей, родени в Орегон, са от най-отдавна замразените и трансплантирани ембриони довели до живо раждане.
Те са били замразени през април 1992 г. Ембрионите първоначално са били притежание на анонимна семейна двойка и съхранявани в лаборатория за плодовитост на Западния бряг до 2007 г., след което са дарени на Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси. Те са получени чрез оплождане на яйцеклетки от 34-годишна донорка със сперматозоидите на съпруга.
Центърът за донорство в Ноксвил е религиозна организация с нестопанска цел, която съхранява дарени ембриони най-често когато двойка, използваща ин витро оплождане, има повече оплодени яйцеклетки отколкото са им необходими и тези, които са в повече, са дарявани.
Родителите на новородените близнаци Рейчъл и Филип Риджуей имат 4 други деца, които са заченати по естествен път и са на 8,6,3 и 2 години. Самите родители са били само на 3 и 5 години, когато новите им близнаци са били заченати с помощта на инвитро оплождане.
Възрастта на ембриона не би трябвало да се отразява на здравето на детето. По-важна е възрастта на жената, дарила яйцеклетката, смятат учените.
Проучванията показват, че 25-40% от трансплантираните замразени ембриони водят до живо раждане.

Print Friendly, PDF & Email