02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сезон Лято-2021 беше изненадващо силен, в сравнение с очакванията


Сезон Лято-2021 беше изненадващо силен, в сравнение с очакванията през пролетта. Започнахме да стигаме някои нива от 2019 г., преди пандемията, когато туризмът ни беше в общи линии добре. Това се дължи на факта, че имаше някакво застъпничество за българския туризъм, след юни, когато служебното правителство влезе в правомощия. То успя да промени оценката, която институтът „Робърт Кох“ беше дал за пандемичната обстановка в страната. Това коментира в предаването „Новият ден“ Николай Танчев, екскурзовод и представител на немски туроператор. Обнадеждаващо е, че румънските туристи слязоха на Южното Черноморие, а българите преоткриха родното море.
Лошите инфраструктура и качество на обслужването, обаче са спънки за развитието на туризма у нас, смята Танчев. Това, което туристите споделят е, че нямат достатъчно добро обгрижване в много хотели, заради това, че персоналът няма достатъчно добри лингвистични способности, добронамереност, отзивчивост.
Има и други затруднения, това че на много места инфраструктурата е порутена, други са неосветени, липсват паркоместа и достатътчно добра пътна мрежа, за да се придвижват хората със своите автомобили до туристическите места.
Пример за това е пътят Варна-Бургас, който не отговаря на трафика, той е натоварен, опасен, с много завои, дори с дупки. Това е път, част от международния Констанца-Истанбул, подчерта Танчев
Министър-председателят Стефан Янев ще провежда среща днес предиобед с представители на туристическия бранш, в сградата на Министерския съвет. В срещата участват министърът на финансите Валери Белчев, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на икономиката Даниела Везиева.
По-късно в четвъртък в 14 ч. министър Стела Балтова ще събере на среща само сдруженията на туроператорите, с които ще обсъди разпределението на средствата от 6 млн. лв. за тях, които бяха гласувани в актуализацията на бюджета. Засега идеята е да бъдат раздадени за текущи разходи на фирмите.
Припомням, различни представители на туристическия бранш имат искания към изпълнителната власт. Част от бранша не е съгласен с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми. Това означава, че една компания ще получи между 600 и 1000 лв., което не е работеща мярка и реално средствата ще бъдат само похарчени без реални резултатите и подпомагане“, коментира зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).
bnr

Print Friendly, PDF & Email