27.02.2024

Сглобката пак се разтресе, заговори се за предсрочни избори

Президентът Румен Радев коментира предстоящата ротация. „Бъдете сигурни, че както съм казвал, аз ще изпълня Конституцията“, заяви той

Президентът Румен Радев коментира предстоящата ротация. „Бъдете сигурни, че както съм казвал, аз ще изпълня Конституцията“, заяви той.

Той допълни, че ще се проведат консултациите при него, след което ще връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ.

„Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани“, категоричен бе президентът.

„Много е важно партиите да отчитат, че устойчивост в политиката може да се гради, само ако тя почива на ясни принципи и ценности“, заяви Радев.

Президентът допълни, че не иска да се меси в работата на правителството.

„Това, което остава като впечатление в българските граждани от всички тези дразги е, че няма значение кои ще бъдат в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора, на друго място“, заяви Радев.

Темата за предсрочни избори отново излезе на дневен ред, а поводът – напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заради Министерството на външните работи и въпросът в чии ръце ще попадне то след ротацията.

Тон на разговора даде от сутринта в петък Бойко Борисов, който постави ултиматум – Мария Габриел – премиер и наш външен министър или отиваме на избори 2 в 1 с вота за Европарламент.

“Потресен съм от изказването на Денков, който искал външно министерство, че да се чува гласът на ПП-ДБ, а не на България, на правителството и на народа. Сега като са отишли Богданов, Василев, Радев в САЩ – само министри на ПП, чий глас чуват там“, запита Борисов.

„Ние как сме се доверили, да се чува гласът на кабинета, на ПП гласът ли 10 дена се чува или на правителството. Да изберем човек, който защитава държавни, а не партийни интереси, а всички министри и областни управители да останат при тях. Ако това не се случи, няма как да има последващи преговори”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Ако някой ни заплашва с предсрочни избори – ние не се плашим. Ако ще играем на червени линии – никога няма да се наведем“, отговори на Борисов съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата, това е премиерът, а премиерът отговаря за всички министерства. Имам чувството, че напоследък се говори за премиера все едно, че е някаква малка позиция“, добави Петков. По думите му премиерският пост е „излазът на България към Европа и останалия свят“.

„За да има баланс в тази много чувствителна структура, трябва да има и втори гарант, и втори глас към външния свят“, подчерта партийният лидер.

„Да се заплашва с избори „две в едно“, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора почват да чертаят линии за избори, това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите“, категоричен беше Кирил Петков.

„Не трябва да тласкаме страната в тази криза. Колегите от ПП-ДБ да се овладеят“, апелира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод напрежението в сглобката.

„Те трябва да се научат, че писаните неща трябва да се спазват. МВнР е на ГЕРБ“, добави Пеевски. Според него избори 2 в 1 не е добър вариант за страната, но за ДПС би бил добър.

Запитан за бъдещето на „сглобката“, той каза, че ако някой я счупи, то това биха били ПП-ДБ.

В заключение той апелира за диалог. По думите на Делян Пеевски всичките министерства са на ПП, премиерът е на ПП, Борисов и ГЕРБ имат вицепремиер и едно министерство. „Не мога да го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам, че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва наистина да седнат, да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство, посочи още Пеевски.

Print Friendly, PDF & Email