18.07.2024

Сглобката отново се разклати след споркой да е външен министър след ротацията

От ПП ДБ настояха Николай Денков освен вицепремиер да поеме външно министерство, от ГЕРБ-СДС обаче се противопоставят

Спор за позицията външен министър след ротацията в кабинета раздели управляващите формации и дори беше допусната възможността за предсрочни избори. От ПП ДБ настояха Николай Денков освен вицепремиер да поеме външно министерство, от ГЕРБ-СДС обаче се противопоставят. Бойко Борисов се обяви за предсрочни местни избори в София.

„За нас ротацията означава пълна ротация между Мария Габриел и акад. Денков, като най-логично е, и ние заставаме много силно зад това, че Мария Габриел трябва да бъде премиер на България. Но като премиер, това е тежка задача и не мислим, че е нормално и че трябва да се съвместява с външен министър“, коментира Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против, тъй като в меморандума за съставяне на кабинет е записано, че след ротацията Денков ще е вицепремиер и министър на образованието.

На въпрос може ли въпросът за външния министър да провали правителството, той отговори:

„Категорично, след като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се проведе, ако, пак казвам, не стигнем до някакъв консенсус. Те заявиха, че няма да отстъпят. Аз не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи“.

Кирил Петков отхвърли възможността за предсрочни избори.

„Аз мисля, че тук има разумни хора, и не мисля, че може някой да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има силни претенции, да има и премиерски пост и министерски пост. Това за мен е несъстоятелна теза. Така че се надявам, че всички ще бъдем разумни“, коментира той.

На среща в неделя, в която са участвали лидерите на ПП ДБ, ГЕРБ СДС и Делян Пеевски от ДПС, е направен опит да бъдат изгладени противоречията, но е станало ясно, че преговорите ще продължат.

Print Friendly, PDF & Email