09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Светът изпрати в последния й път кралица Елизабет Втора

Погребението наложи Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица

Обединеното кралство се прости със своята кралица Елизабет Втора. Целият свят е притихна и впери поглед към Лондон.
Кралицата почина на 8 септември, на 96-годишна възраст, след 70 години на трона.
Същинската траурна церемония, която e в Уестминстърското абатство, започна малко преди обяд. На нея присъстваха цялото кралско семейство, хиляди високопоставени лидери и политици от цял свят. А многобройните обикновени граждани притаиха дъх наоколо и пред екраните от различни кътчета на Земята.
Уестминстърското абатство се изпълни с опечалени още от сутринта. Хората заеха местата си в готическото средновековно абатство малко след 10:00 ч. (българско време).
Абатството е мястото, където през 1947 г. Елизабет Втора сключва брак.
Шест години по-късно там се провежда и церемонията по коронацията ѝ.

Погребението на британската кралица започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала

в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея.
Камбаната на Уестминстърското абатство удари 96 пъти, колкото години е живяла кралицата.
Малко преди 11:00 ч. ковчегът на кралицата бе внесен в готическата катедрала на абатството под съпровода на хор.
Църковната служба се водеше от главния свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл. А проповедта бе произнесена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.
Огромни тълпи се събраха в почти пълна тишина, за да наблюдават как покритият с флагове ковчег на кралицата, увенчан с императорската държавна корона, нейната сфера и скиптър, бяха изнесени от катедралата бавно до оръжейна карета.
Под викове и звуците на тръби и барабани каретата, използвана при всяко държавно погребение, е теглена в процесия от стотици младши моряци от Кралските военноморски сили.
Кралица Елизабет Втора ще бъде

погребана в Мемориала на Джордж Шести

към параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, който е малко известен, предаде АФП.
За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица.
Мемориалът на Джордж Шести е окончателно завършен през 1969 г. Той представлява разширение на параклиса. Там, по заповед на кралица Елизабет Втора, е положен покойният й баща Джордж Шести.
Крал Джордж Шести умира през 1952 г. на 56 години. Смъртта му настъпва внезапно, така че към момента на кончината му не е предвидено място за кралско погребение.
В кралската крипта се намират тленните останки на дълга поредица крале от XVIII и XIX век. Сред тях е Джордж Трети, починал през 1820 г.
Навремето кралица Елизабет Втора отказва мраморен саркофаг със статуя в естествен размер за баща си. Вместо това гробът на краля е от черен мрамор с надпис „Джордж Шести“. Церемонията по полагане на останките се състои на 31 март 1969 г.
Джордж Шести, съпругата му и двете им дъщери водят хармоничен семеен живот. Той нарича семейството си „ние четиримата“. Сега цялото семейство ще бъде погребано на едно място.
Кралицата майка е погребана в параклиса на 9 април 2002 г., след като почина на 101 години. Прахът на принцеса Маргарет е пренесен в Мемориала от гробницата, където е положен след смъртта й през февруари 2002 г. Принц Филип се намира в параклиса „Сейнт Джордж“, откакто беше погребан през април 2021 г., но сега ще бъде преместен, за да може тленните му останки да са до тези на съпругата му.
Погребението на кралица Елизабет Втора наложи Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.
Кметът Садик Хан каза, че траурната церемония представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града изпълват централните му части, а

списъкът с официални лица включва 500 души,

сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.
„От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място“, заяви Хан.
Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.
Британската столица е охранявана от над 10 000 полицаи. Стотици доброволци от въоръжените сили изпълняваха организационни функции по маршрута на погребалното шествие.
Това обаче е само най-видимата част от операцията по сигурността, която се ръководи от високотехнологичен център, разположен близо до моста „Ламбет“ в района на парламента. Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват и запечатват. По покривите са разположени полицейски наблюдатели, по улиците се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза е охранявана от военнослужещи от флота, има и конна полиция.
В събота всички осем внуци на покойната британска кралица Елизабет Втора се събраха край ковчега й на мълчаливо бдение, предаде АП.
Към синовете на новия крал Чарлз Трети – принцовете Уилям и Хари, се присъединиха шестимата им братовчеди: Зара Тиндъл и Питър Филипс – деца на принцеса Ан, дъщерите на принц Андрю – принцесите Биатрис и Юджини, и децата на принц Едуард – Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Севърн.
В неделя вечерта

Великобритания запази национална минута мълчание

в памет на кралица Елизабет II, като хората бяха насърчавани да отбележат този момент на прага на домовете си или на обществени събития и бдения.
В цялата страна настана мълчание за минута точно в 19:00 ч. по Гринуич със спомен за най-дългогодишния монарх в британската история. На някои публични събития в кралството след минутата мълчание последваха аплодисменти. А хиляди хора се редиха на огромна опашка, за да отдадат почит пред ковчега на кралицата.
Крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата, оказана на скърбящото британско кралско семейство, в последното си послание преди държавното погребение на кралица Елизабет II.
„Тъй като всички ние се подготвяме да си кажем последно сбогом, исках просто да използвам тази възможност, за да благодаря на всички онези безброй хора, които бяха такава подкрепа и утеха за моето семейство и за мен в това време на скръб“, се казва в изявление на краля от Бъкингамския дворец.

Print Friendly, PDF & Email