27.05.2024

Световна премиера на оперета- мюзикъл „Калас и Онасис“ във Варна

Държавна опера Варна / State Opera Varna отдава почит към 100 години от рождението на най-великото сопрано на XX век със Световна премиера „Калас и Онасис“/ World Premiere „Callas And Onassis“ на 21 юни в Летен Театър Варна!
Да се създаде музикално представление за живота и любовта на две емблематични личности на XX век, каквито са Мария Калас и Аристотел Онасис, е нелек и амбициозен проект. С него се заемат Държавна опера Варна съвместно с Opera Co Pro, Musicentry, Music Art New Imagine и Христос Папагеоргиу – композитор на операта-мюзикъл, чиято премиера ще е основен акцент в юнската програма на Опера в Летния театър.
Историята на Калас и Онасис е динамична и драматична и вероятно не е случайно, че точно грък решава да претвори за сцена любовта, триумфа, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер. Сюжетът започва с ранните години на двамата, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена, срещата ѝ с корабния магнат, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.
Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк, прегръща творческото предизвикателсто да комбинира два жанра в този спектакъл. Сюжетът и музиката се развиват на две нива: оперната сцена и извън нея. Това дава възможност на изпълнителите да жонглират с оперния и бродуейския стил на пеене, характерен със своето стилистично богатство, което добавя към творбата стилове като танго и рок. Диригентът – постановчик Страцимир Павлов/ Stratsimir Pavlov, който подготвя и оркестрацията на творбата, обича да подхожда новаторски и е силно заинтригуван от гръцката етно музика, вплетена в музикалната партитура. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли „наистина са чудовищни“. Ася Стоименова е автор на сценографията и великолепните костюми, а хореографията е дело на Анна Пампулова.
За ролята на Мария Калас са избрани световноизвестното сопрано Цветелина Василева, Ева Перчемлиева и Мария Павлова. В Онасис се превъплъщават тенорите Момчил Караиванов и кипърския певец Мариос Андреу, завършил НМА „Панчо Владигеров“. Останалите роли изпълняват творци от различни сценични изкуства, избрани след продължителен национален кастинг.
Билетите за Световна премиера „Калас и Онасис“/ World Premiere „Callas And Onassis“ и за всички спектакли от Опера в Летния театър са вече в продажба!
БИЛЕТИ на касата на Операта – пл. „Независимост” 1 и Фестивален и Конгресен Център Варна
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежата на EVENTIM и Grabo.bg

Print Friendly, PDF & Email